„Když by tento muž chtěl ve své situaci pomoci, rádi bychom mu pomohli. Jde ale jen o to, zda pomoc chce nebo ne. Během roku se na vedoucí útulku obrátí několik desítek lidí, kteří buď psa nechtějí nebo mají mnoho důvodů, proč ho nemůžou mít. Tito lidé pomoc hledají a dostanou ji," uvedla dobrovolnice útulku Lenka Dombrovská.

Takovým lidem je nabídnuta pomoc hned v několika podobách. Umístění psa v útulku je třeba zaplatit. Každý, kdo má psa nebo jiné zvíře a dopřeje mu kvalitní péči a chov, ví, že je vše dosti finančně nákladné. Pán, který uvázal psa k bráně útulku třeba neměl finance, místní útulek však nabízí pomoc mnoha způsoby. „Úplně nejčastěji je lidem a jejich psům v nouzi poskytnuta pomoc v podobě externí inzerce. To znamená, že vedoucí útulku psy nafotí, vytvoří jim inzerát, stanoví výši adopčního poplatku a psy na internet nahraje tým inzerentek, ty mají v tomto oboru několikaletou zkušenost. Podmínkou této spolupráce je, že adopční poplatek poputuje na účet útulku a že bude inzerovaný pes kompletně veterinárně ošetřen," popsala na úvod zástupkyně vedoucí Eliška Horvátová.

Dále útulek nabízí umístění psa s rozvrženou částkou za umístění – člověk může za svého psa platit na splátky.

„Protože máme v inzerci letitou praxi, někdy stačí jeden jediný den a najde se, například pro čistokrevná plemena nebo pro malé atraktivní psy, domov během jednoho dne," doplnila zástupkyně.

Tachovský psí útulek umístí do nových domovů každý rok na sto padesát psů. Svěřenců, kterým vyberou kvalitní a prověřený domov. Předchází tak tomu, že se budou zas a znovu objevovat zvířata v nouzi a bez pomoci.

„Je jen na veřejnosti do jaké míry pomoci chtějí. Náš útulek ruku lidem podává hlavně proto, aby se jejich zvířata měla dobře a neskončilo vše uvázáním psa, jako tomu bylo v případě ze začátku června, kdy někdo přivázal podvyživenou fenku k zahrádkám směrem na Mýto, nebo jako nyní z noci na pondělí," doplnila pracovnice.

Neznámý muž přivázal křížence staforda hnědobílé barvy vodítkem k vstupní bráně do útulku. „Případ nám ohlásila vedoucí útulku, která psa viděla na záběrech kamerového systému. Pes měl na krku obojek se známkami o očkování z roku 2012 a známku obce Dlouhý Újezd s číslem 133. Dále byl na místě zanechán batoh s vodítkem, náhubkem a vzkaz," popsal strážník městské policie Jan Habrdle.

„Na batohu, který ležel vedle psa byl napsaný vzkaz, na kterém stálo, že se pes jmenuje Argo, patří Karol od Bočků a že pes nekouše," doplnil kolegu strážník Zdeněk Průcha.

Protože se doposud neozval původní majitel psa, ani muž který ho přivázal, bude pes nabízen po karanténní době znovu k adopci.
Jde o další osud psů od majitelů, kteří nechávají starost na někoho dalšího.