Nejvíce sněhu z lyžařských areálů na Tachovsku tak zatím hlásí Zlatý Potok a Silberhütte.


„Na svahu pod Vysokou leží hodně málo sněhu a o víkendu s hlášeným oteplením asi všechen zmizí," postěžoval si Deníku ředitel Sportovišť Tachov Petr Vrána. „Bývaly doby, kdy ještě v dubnu padal sníh a dalo se lyžovat, ale to už je hodně let zpátky. Tak doufáme, že letos ještě něco nasněží a vleky se rozjedou," dodal.


Sjezdovka na Přimdě měla větší štěstí, sníh tam napadl a 29. prosince mohla otevřít. Od té doby se tam lyžuje denně. „Lidí sem jezdí dost, hlavně o víkendech a v odpoledních hodinách," informovala Petra Valíčková.
Do včerejška byl ale na svahu porouchaný jeden ze dvou vleků. Porucha vznikla na motoru spodního vleku. Už by ale mělo být vše v pořádku. Opravený motor byl instalován ve čtvrtek a poté se mohly oba vleky opět naplno rozjet.
I na Přimdě mají obavy z meteorology hlášeného oteplení. „Teď je tady mlha a teplota kolem nuly. Hlásí oteplení a déšť. Sjezdovka je ale v osmi stech metrech , tak uvidíme, jestli se takhle oteplí i tady, nebo jestli se to Přimdě vyhne," dodala Valíčková.
Ve čtvrtek dopoledne bylo na sjezdovce zhruba patnáct centimetrů přírodního sněhu.


Přibližně dvojnásobné množství přírodního i technického sněhu hlásí lyžařský areál Silberhütte – Zlatý Potok. Několik běžkařských tras je značeno na v okolí osady Silberhütte a na české straně v okolí Zlatého Potoka. Trasy vedou přes česko-německou hranici.
Areál, který je pro motoristy lépe přístupný z německé strany, nabízí upravené a pravidelně udržované okruhy v délce 2, 4, 6 a 9 kilometrů.
„Dnes ráno byly dva stupně pod nulou, sněhu je na upravených trasách od dvaceti do třiceti centimetrů. Přírodního i technického," řekl Deníku za provozovatele areálu Rudolf Pannrucker s tím, že patnáct až dvacet procent lyžařů tvoří pravidelně Češi.
Na německé straně je k dispozici parkoviště, kde se platí dvě eura na dvě hodiny, případně čtyři eura na celý den. Šatny a toalety jsou zdarma. V areálu je rovněž stánek s občerstvením a restaurace. Lyžařskou boudu najdou lyžaři také na Zlatém Potoce.