Návštěvníci budou mít možnost se zúčastnit chytání netopýrů do sítí a dozvědět se řadu zajímavých informací o způsobech výzkumu a ochrany těchto drobných savců, a to prostřednictvím výkladu odborníků doplněným informačními panely.

Pro děti budou připraveny hry a soutěže zaměřené na netopýry a jejich život. Po loňské úspěšné akci ve Stříbře se netopýří noc opět přesouvá do Slavkovského lesa. V západních Čechách se akce zatím pokaždé konala na jiném místě - v roce 2003 to byla štola u Výškovic, v roce 2004 areál zámeckého parku ve Valči a v roce 2005 kynžvartský zámecký park.

Zatímco ve Valči se podařilo chytit kolem stovky netopýrů a ve Stříbře 21 exemplářů pěti různých druhů (netopýr ušatý, černý, vodní, severní a velký), v Kynžvartě se v roce 2005 chytil netopýr pouze jediný. Michalovy Hory a jejich okolí s historickým podzemím jsou však významným netopýřím zimovištěm a proto bylo toto místo vybráno i pro letošní letní odchyt netopýrů.

Úspěšnost odchytu je vždy nejistá a závisí do značné míry na počasí. Přesto Vás pořadatelé netopýří noci, kterými jsou Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kladská, Správa CHKO Slavkovský les, Správa CHKO Český les a Správa NP Šumava, co nejsrdečněji zvou na přátelské setkání, které bude možno v případě nepřízně počasí uskutečnit v sále místního pohostinství.

Pro zájemce bude zajištěn autobus z Mariánských Lázní, který vyjede v 19 hodin a pojede přes Chodovou Planou a Planou. Doporučujeme vzít si s sebou funkční baterku a teplé oblečení. Doprava autobusem i vstupné na akci je zdarma.

Více informací získáte na tel: 354 602 402, cev@muzeum-ml.cz, nebo premysl.tajek@nature.cz.