„Věřím, že společně s kolegy, kteří byli zvoleni do rady města, sestavíme perfektní tým, který bude fungovat ve prospěch města. Zvoleni byli schopní lidé," řekl Deníku Struček.

Dva kandidáti byli také při volbě prvního místostarosty, a to Václav Svoboda (KSČM) a Pavel Sklenář (ODS). S jedenácti hlasy se stal prvním místostarostou Svoboda, který bude rozhodnutím zastupitelů uvolněným. Ten původně žádnou uvolněnou funkci nechtěl. „Původně jsem měl jiné plány, ale preferenční hlasy mne vrátily zpět do zastupitelstva, a tak budu pokračovat v práci, kterou jsem dělal," konstatoval Svoboda.

Při volbě druhého místostarosty byli opět dva kandidáti, již zmíněný František Meinl (ANO) a Jana Hrčková (ČSSD). Pro ni hlasovalo sedmnáct zastupitelů. Hrčková bude rovněž uvolněnou místostarostkou, na radnici přechází z postu ředitelky Střední průmyslové školy Světce. „Budu se snažit svoji práci dělat stejně dobře a poctivě jako ve Světcích a budu dělat vše proto, aby se nám společně dařilo," zhodnotila výsledek hlasování.

V právě skončeném volebním období působil současný starosta Struček jako neuvolněný místostarosta, neboť je již uvolněným náměstkem krajského hejtmana pro školství. Ve funkci starosty bude rovněž neuvolněný. Na souběh funkcí někteří občané při ustavující schůzi zastupitelstva poukazovali s tím, že starosta by měl být uvolněný a měl by se zdržovat především v Tachově.

Struček nevidí v souběhu funkce starosty a náměstka hejtmana překážku. „Samozřejmě se někomu může zdát, že kombinace těchto funkcí není slučitelná. Já si myslím, že je to naopak," uvedl Deníku starosta.

„V dnešní době můžu být pro město Tachov v některých případech prospěšný daleko víc v Plzni. Přesto chci vzkázat všem občanům, že se budu maximálně snažit být v Tachově co nejvíce a pokud budu v Plzni, tak budu vždycky pracovat pro město Tachov, i když někdy se to nebude na první pohled zdát. Osobně si myslím, že souběh těchto funkcí může být Tachovu prospěšný a pomůže mu. Vzhledem k tomu, že jsem v této roli fungoval už jako neuvolněný místostarosta, mám s tím už jisté zkušenosti a dokážu si představit, že to bude fungovat i v této situaci," dodal.

Městskou pokladnu budou dva uvolnění místostarostové a jeden neuvolněný starosta stát zhruba o deset tisíc korun měsíčně více, než v předchozím volebním období, kdy byl uvolněný starosta a místostarosta a jeden neuvolněný místostarosta.

Struček bude totiž brát – rozhodnutím zastupitelstva – polovinu hrubé mzdy starosty města (tedy cca 13 700 ze základu a 11 500 podle počtu obyvatel). Jako neuvolněný místostarosta pobíral dvacet procent hrubého platu (dohromady přibližně osm tisíc).

Ustavující schůze tachovského zastupitelstva zvolila ještě čtyři členy rady města. Kromě starosty a obou místostarostů, kteří se stávají členy rady automaticky, doplnili sedmičku Václav Smihrodský (KSČM), František Heřman (ČSSD), František Meinl (ANO) a Petra Braunová (ANO).

Předsedkyní finančního výboru byla zvolena Alena Malá (SNK Za Tachov a osady) a předsedou kontrolního výboru Roman Soukup (Náš Tachov – TOP 09).

Zastupitelstvo se sejde k prvnímu pracovnímu jednání 17. prosince, rada města už začne za dva týdny pracovat na přípravách rozpočtu města pro rok 2015.

Jaké jsou odměny vedení městaPodle nařízení vlády č. 37/2003 (novelizovaného v roce 2013):
– základní plat uvolněného starosty: 27.425,- Kč
- příplatek podle počtu obyvatel
(pro město od 10 000 do 20 000 obyv.): 22.006,- Kč (+ 50,10 Kč na
každých 100 obyv.)
- zákl. plat uvolněného místostarosty: 19.874,- Kč
- příplatek podle počtu obyvatel: 22.006,- Kč (+ 50,10 Kč na
každých 100 obyv.)

Kolik stálo vedení města Tachov v období 2010 až 2014:
- uvolněný starosta: 27.425 + 23.000 (zaokrouhleno)
- uvolněný místostarosta: 19.874 + 23.000 (zaokrouhleno)
- neuvolněný místostarosta cca 8.000 (20 procent hrubé mzdy)
celkem: 102.000 (měsíčně, zaokrouhleno)

Kolik bude stát vedení města Tachov v období 2014 až 2018:- neuvolněný starosta: 13.700 + 11.500 (zaokrouhleno)
- uvolnění místostarostové: 19.874 + 23.000 (zaokrouhleno) x 2
celkem: 111.000 (měsíčně, zaokrouhleno)