Správně rozpálená pec, dobře vyzrálé těsto, kvalitní přísady a hlavně zručnost, um zkušenost i trocha své osobitosti. Nejen to musí mít správný pizzař, aby jeho výtvor chutnal, voněl a lahodil oku. Sedm takových mistrů svého řemesla se sešlo v Dolních Polžicích, utkali se v soutěži o nejlepší pizzu. Součástí stylového večera byla také vernisáž fotografií Květoslava Jiránka ze Stříbra, který představil osmnáct fotografií pořízených právě v Itálii a dotvořil tak celkovou atmosféru.

Sedm pizzařů soutěžilo před zraky hostů i poroty. „Napadlo mě udělat soutěž a podívat se, jak pizzaři fungují v celých západních Čechách. Řemeslu udávala tón Praha, ale zajímalo mne, jak je na tom kraj západních Čech," uvádí organizátorka soutěže Eva Fichtlová. Oslovila gastronomická zařízení a pozvala devět soutěžících. Přijelo jich sedm. „Porota hodnotí dvě pizzy, které soutěžící musí připravit. Jednu klasickou Margheritu, ta je společná pro všechny a jednu podle vlastního uvážení," podotýká majitelka pizzérie.

Do poroty usedli krom jiných také herec Martin Stránský či politik Jiří Pospíšil. „Celá porota byla fantastická. Nejen po stránce humoru, ale také vzhledem k odbornosti. Asi nejtěžší to měli právě při posuzování prvního a druhého místa, kde soutěžící připravili velice kvalitní pizzy," zhodnotila Fichtlová a dodala, že hodlají vytvořit každoroční podzimní tradici soutěží.

A kdo vyhrál? Na prvním místě se nakonec porota shodla u Stanislava Mareše z Karlovarska. Druhý skončil místní Stanislav Nekvinda a třetí místo získal Ital Guglielmo Tirrito, jež má pizérii v Plzni.