Před koncem školního roku se z povinné docházky ve Starém Sedlišti odhlásilo třináct žáků a důvod byl u všech stejný – stěhování. Kdo se během prázdnin přistěhoval nebo odstěhoval, tak to se do školy donese až prvního září.

„Je úplně normální, že se rodiče stěhují za prací a podobně. Své děti přehlásí do jiné školy, kam pak dochází. Je běžné, aby se přehlásilo několik dětí do roka. V našem případě je to ve vlnách. Pár let už trvá, že do poslední chvíle nevíme, kolik žáků k nám do školy nastoupí," uvedl pro Deník ředitel Základní školy ve Starém Sedlišti Miloš Jíleček.

Problém s neustálým stěhováním rodin je jak ve škole, tak v obci. Spousta obyvatel si totiž ani nejde nahlásit trvalý pobyt. Bydlí v nájemních bytech v soukromých a obec o počtu lidí nemá přehled. „My odhadem můžeme říct, že je to určitý počet lidí. Ti tu žijí například půl roku, ale přihlásit se nejdou. Můžu tedy potvrdit, že se s nejistým počtem lidí potýkáme i na obci," doplnila starostka obce Jitka Valíčková.

Ve Starém Sedlišti během jednoho školního roku se jeden žák vrátil – v září se odhlásil a v květnu se vrátil – mezi tím však chodil do pěti různých základních škol.

Minulý školní rok zde čítali na 136 žáků, letos je cifra nejistá.

Minimální počet dětí na jednu třídu je sedmnáct. S tímto číslem je financování jasné a škola není výjimková. Pokud třídy nenaplní, musí žádat o dotaci zřizovatele. Obec tedy chod školy dofinancovává. „V posledních letech to bylo něco kolem půl milionu korun, v minulém roce přibližně tři sta tisíc. Obec i škola se snaží na odborné předměty třídy nespojovat. Šetříme ale tím, že škola spojuje výchovy, což takový problém není," doplnila starostka.

V minulém roce limit sedmnácti žáků ve třídě splňovaly pouze dvě třídy. Zbytek by se bez finanční pomoci obce neobešel. V devátém ročníku bylo dětí pouze devět.

Spousta žáků, kteří by měli dle spádovosti chodit do místní školy, v září v Sedlišti nenastoupilo. Jejich rodiče zvolili výuku v Tachově.

„Hodně rodičů si myslí, že tachovské školy jsou pro jejich děti lepší a není pro ně problém je dopravovat do města. Na vesnické škole je přístup úplně jiný a i výchovné problémy zde máme jiné než na městských školách – nejsou tak časté. Hodně však dělá složení obyvatel v naší obci a jsou rodiče, kteří jasně řekli, že děti do naší školy z tohoto důvodu nedají," popsal ředitel.

Starostka hned řeč ředitele školy doplňuje: „Řekněme si to na rovinu – je zde velké množství nepřizpůsobivých obyvatel a rodiče nechtějí, aby jejich děti do naší školy chodily. Sami nám to řeknou a jsou k nám upřímní."

Bohužel je i pravdou, že veřejnost hodnotí školu podle počtu žáků a ne dle kvality a náročnosti výuky. Děti ze starosedlišťské školy často vynikaly jak na sportovních závodech, vědomostních olympiádách nebo měly snadný přechod ze základní výuky na tu učňovskou nebo středoškolskou.