„Start bude u fotbalového stadionu v Kostelci, odkud povede do Alfrédova, Beraního dvoru, Ostrova u Stříbra, kde se nachází Santiniho kaple. Dále bude stezka pokračovat do nedalekých lesů, kde se napojí na cyklotrasu, která návštěvníky dovede až k nejznámějšímu dílu tohoto architekta, tedy ke kladrubskému klášteru," popsal celou trasu starosta Kostelce František Trhlík. Na přibližně šest a půl kilometru dlouhou cestu je zatím připraven rozpočet deset milionů korun.

Santiniho stezka by se ale neměla věnovat pouze dílům stavitele, po kterém je pojmenována. „Propojení dvou staveb Santiniho je takovým stěžejním posláním projektu, ale rozhodně ne jediným. Návštěvníci se dozví mnoho zajímavého i o dalších památkách, které se na cestě mezi Kostelcem a Kladruby nacházejí. Proto je také start u nás. Na téměř každé zastávce se bude nacházet informační panel, který představí vždy něco zajímavého. Dostane se tak například i na historii dávno zaniklých vesnic," dále vysvětlil kostelecký starosta. Krom tohoto využití se jedná o další část projektu propojení Kostelce a nedalekého Alfrédova. K tomu poslouží také nedávno zmiňovaný biotop, o kterém Deník v minulosti informoval. Santiniho stezka by v tomto ohledu měla být také velmi nápomocná.

Využití stezky stále nekončí. Ulevit by mohla také bezpečnosti provozu. „Co si budeme povídat. Vzhledem k průmyslové zóně u Ostrova je provoz v tomto místě opravdu hustý. Což je poměrně velké nebezpečí jak pro cyklisty, tak pro chodce. Je to téměř k nevíře, že se tam ještě nestalo žádné vážnější zranění. Santiniho stezka by mohla tento problém přeci jen trochu vyřešit, jelikož by jí mohli využít i cyklisté, či chodci putující do práce."

Klášter v Kladrubech a kaplička v Ostrově nejsou ale jediným Santiniho dílem, které se nachází na území Plzeňského kraje. Opomenout nelze ani klášter v Plasech, kam by se teoreticky stezka mohla prodloužit. „Plzeňský kraj jeví o barokní dobu opravdu velký zájem. A není se vůbec čemu divit. Ale přemýšlet o tom, jestli se stezka prodlouží například do Plasů, na to je ještě brzo. Nic ale není nemožné," na závěr řekl František Trhlík.