Takový nápad dostala parta štamgastů tachovské pivnice U Štěpána. Polévku včera rozlévali do plastových talířků zdarma a výtěžek z dobrovolného příspěvku, který jim lidé do zapečetěné pokladničky vkládali, věnují některé z tachovských školek.

„Nápad vznikl v hospodě u piva, řekli jsme si, že na Nový rok uděláme něco dobrého pro veřejnost. Rozhodli jsme se udělat kvalitní novoroční gulášovou polévku a výtěžek z dobrovolných příspěvků dát na dobrou věc. Všichni jsme se složili a nakoupili suroviny, uvařilo se tak sto padesát litrů polévky," řekl jeden z iniciátorů Petr Joselevič.

Spolu s ním se do akce zapojili Vladimír Pintíř, Miroslav Veleta, Radek Móži, Štěpán Kuhn, Michal Mišoň a Jaroslav Nový. S vařením pomáhala Táňa Regulová.

Lidé si chuť polévky i nápad skupiny lidí pochvalovali a ochotně do zapečetěné schránky přispívali. „Ani nebudeme počítat, kolik peněz se nashromáždí. Schránku předáme zapečetěnou ředitelce některé z tachovských mateřských škol. Ta si pak peníze přepočítá a použije ve prospěch školky," uvedli organizátoři. Školku určí později.

Podávání novoroční polévky bylo kulisou k tradičnímu vystoupení Tachovského dětského sboru, který se pod vedením sbormistra Josefa Brabence představil první lednový den odpoledne v dolní části tachovského náměstí.

Zpěváčci sboru vystoupili v bílých šálách a bílých čepicích a publiku, které čítalo více než sto lidí, zazpívali například různé lidovky, vánoční písně, či klasické koledy.