U Benešovic vzniká nová průmyslová zóna. Nebude konkurovat rozlohou ani počtem zaměstnanců CT Parku na Nové Hospodě, kde pracuje kolem tisícovky lidí. I tak je ale příslib vzniku nových pracovních příležitostí pro obec Benešovice vítanou zprávou. „Mohlo by tu najít práci kolem 50 nezaměstnaných,“ říká starosta obce Miroslav Janča. Benešovice se potýkají s více než 20 procentní nezaměstnaností. Ze statistik úřadu práce vyplývá, že na zhruba 60 práceschopných obyvatel dlouhodobě připadá deset a více lidí bez uplatnění.

Jelikož jde ve většině o osoby jen se základním vzděláním, mohla by pro ně práce v zóně, kam se budou přijímat lidi do dělnických profesí, být zajímavá. Na Tachovsku rok od roku přibývá pracovních míst. Z 95 procent je to zásluha právě příměstských průmyslových areálů. „Nikdo na Tachovsku nevytváří v současnosti tolik pracovních příležitostí, jako právě průmyslové zóny,“ potvrdil před časem ředitel Úřadu práce v Tachově Jaroslav Stehlík. Podniky těží z toho, že západ republiky protíná dálnice D–5 z Plzně do Rozvadova.

Díky ní jsou schopní zásobit zbožím do 24 hodin jakéhokoliv klienta kdekoliv v Evropě. V současnosti vzniká další průmyslová zóna u Ostrova. Vloni dokonce uvažovala o zřízení podobného areálu u Mlýnce společnost Ital Invest. Tehdejší jednatel Constantin Plesky tvrdil, že u Mlýnce vzniknou tzv. shoproomy. „Jde o prodejní místa, kde by investoři mohli prodávat třeba stavební techniku, jako jsou bagry a nakladače,“ říkal Plesky. V současné době je však projekt nejspíš u ledu, příslušné stavební úřady o něm alespoň nemají žádné informace.