Přestože některé obce na Tachovsku zkusily i jiné metody informování svých občanů, vrací se k osvědčenému způsobu, jakým je rozhlasové hlášení.

Jednou z obcí, které o zavedení nového rozhlasu uvažuje, je i obec Hošťka. „Rozhlas máme, je už ale starý a tak ho nepoužíváme. Časem bychom si chtěli pořídit nový, lidé se po něm ptají a já si taky myslím, že je užitečný. Čekáme jestli vyjde dotace, pořízení z rozpočtu si zatím nemůžeme dovolit. Lidem z obce se ale snažíme informace předávat jak se dá. Máme zřízenou nástěnku hned vedle obchodu, webové stránky, občas používáme i letáčky do schránky, takže ten kdo chce, se k informacím dostane," řekla Deníku starostka obce Hana Sojková.

Přínos obecního rozhlasu si pochvalují i v dalších námi oslovených obcích. „Používali jsme ho vždycky a nemáme pocit, že by to bylo něco zastaralého nebo nemoderního. Před dvěma lety jsme dokonce zbudovali nový, bezdrátový. Ten je napojený i na integrovaný záchranný systém, takže kdyby se cokoliv dělo, lidé se o tom dozví včas. Bezdrátové tlampače mají také tu výhodu, že mi lidi lépe rozumí, když něco hlásím," doplnila Jana Bošková z obce Lom u Tachova.

Sporadicky využívá obecní rozhlas také Dlouhý Újezd. V obci mají nainstalovaný ještě původní, drátový, takže i kvalita zvuku je o něco horší. Lidé mají možnost se o novinkách dozvědět i z úřední desky, nebo internetu. Obec také začala používat sytém zasílání sms zpráv, které se jednotně odešlou pomocí počítačového systému všem vybraným a zaregistrovaným číslům.

Starosta obce Dlouhý Újezd Miroslav Křížek k tomu říká: „Pomalu upouštíme od informování lidí pomocí sms zpráv. Obyvatelé měli možnost se na obci zaregistrovat a předat nám číslo, na které chtějí informace dostávat. Skoro nikdo to ale nedělá a my ani nevíme, kolik čísel z nahlášených je ještě v provozu. Chceme se proto vrátit k obecnímu rozhlasu, je to výborný informační zdroj, pokud chceme oslovit všechny lidi najednou."

Dlouholeté zkušenosti s používáním obecního rozhlasu mají i Kladruby. „Zrovna tento týden ho máme mimo provoz a moc nám chybí. Bude tady pouť, tak jsme chtěli občany pozvat a informovat co se bude dít, snad v pátek už bude zase opravený," řekla Deníku starostka Svatava Štěrbová. Kladruby používají místní rozhlas už dlouhá léta a mají ho částečně drátový a částečně bezdrátový. „Jsme rádi, že se nám ho podařilo zavést i do našich osad. Není tak problém lidem něco sdělit. Bezdrátový systém navíc umožňuje vysílání pouze ve vybraných oblastech. Lidé si ho u nás moc chválí, máme zavedené dokonce i pravidelné středeční a páteční relace, kdy se obyvatelé dozví o novinkách a aktuálních věcech a pak hrajeme našim jubilantům na přání," dodala Svatava Štěrbová.

„Když jsem přišla z Plzně do Kladrub na úřad, považovala jsem používání místního rozhlasu za zbytečné a jako takový přežitek z minulé doby. Postupem času jsme si ale řekli, že je to skvělý způsob jak lidi informovat o dění v obci a jsme rádi, že i naši obyvatelé rozhlas vítají," uzavřela starostka města.

Jaroslava Hohlová