„Donedávna to bylo pro mě pár kilometrů a nyní najedu při objíždění o dvacet kilometrů více. Na druhou stranu jsem ale ráda, že se silnice konečně opravuje. Kromě víkendu po ní jezdím každý den," řekla Deníku Grünerová.

Řidiči musí volit objízdné trasy, které jsou značeny. Rekonstrukci silnice ale obyvatelé Chodského Újezdu, Zadního Chodova a Broumova vesměs vítají a při svých budoucích cestách do Tachova jim tři měsíce oprav vynahradí poničené tlumiče a pneumatiky vozů.

Silnice v délce 10,6 kilometru už byla částečně uzavřena od března. Upravovaly se hlavně příkopy podél silnice. Od začátku tohoto týdne je tedy uzavírka úplná. Finanční náklady na rekonstrukci a stavbu, jejíž součástí je i oprava tří mostů, dosáhnou částky padesát milionů korun.

Cílem je zvýšení únosnosti komunikace novým uložením asfaltových vrstev a tím i zlepšení přístupu k hraničnímu přechodu Broumov – Mähring.

„Nový povrch se bude provádět ve dvou etapách, přičemž bude obec Chodský Újezd vždy průjezdná. A to z důvodu, aby se obyvatelé Březí a Štokova dostali směrem na Planou a na Tachov. Uzavírka potrvá do 13. června letošního roku," informoval Deník vedoucí přípravy a realizace staveb pro Tachov Josef Popule.

Opravu silnice lidé vnímají vcelku pozitivně a trpělivě. „Uzavírka mi nevadí, takže žádné komplikace mi nepřináší. Jezdím po této komunikaci pouze dvakrát týdně, tudíž se mě tato oprava příliš netýká. Konečně se začalo něco dělat i pro menší obce. Ještě opravit silnici na Trstěnice," uvedla pro Deník Kateřina Cibulková ze Zadního Chodova.

Úplná uzavírka silnice z Tachova na Zadní Chodov platí od úterý 7. dubna do dokončení prací, které jsou plánovány na polovinu měsíce června letošního roku.

Objízdná trasa se liší pro osobní a nákladní dopravu. Osobní automobily budou objíždět přes Kyjov, do Plané ve směru na Tachov a dále přes Horní a Dolní Jadruž.