Zájemce o dvacetikilometrové putování doslova cestou necestou zavedla na historickou stezku, která ve středověku fungovala jako obchodní spojnice mezi Prahou a Norimberkem.

Právě na část trasy mezi Bärnau a Tachovem vyrazilo v sobotu padesát turistů. Start byl u historického parku v bavorském Bärnau a cesta vedla úvozy, přes louky i lesem. „Karel IV. putoval po této trase padesát dvakrát a cesta z Prahy do Norimberka mu trvala deset dní,“ dozvěděli se účastníci od průvodce Romana Soukupa. Úvozy, kudy lidé dříve putovali pěšky i na koních s povozy, jsou patrné dodnes a v mnoha případech se nejedná o jeden úvoz, ale o několik vedoucích vedle sebe. „Například v kopcích se musely vozy vyhýbat a tak bylo cest několik. Také, když byla cesta poničená, hodně projetá, tak se vedle vyjela jiná a takto jich bylo i vedle sebe i patnáct,“ dále řekl průvodce.

Výprava se zastavila vždy u milníků času, které Zlatou cestu lemují a u zajímavostí jako například místa, kde se dříve pálilo dřevěné uhlí. Na zhruba polovině cesty bylo připraveno pohoštění a účastníci pak dále doputovali až do Tachova.

NA PRVNÍM LETOŠNÍM VÍTÁNÍ OBČÁNKŮ v Kladrubech se sešli všichni pozvaní hosté, a tak byla obřadní síň zaplněná téměř do posledního místa.
OBRAZEM: Čtrnáct chlapečků a tři holčičky přivítali v Kladrubech