Následovat budou pážata, heraldika pana Kučery s přáteli, dále projdou tamboři a bubeníci českobudějovického spolku Wildsticks.

Poté by měla projít obří interaktivní loutka Karla IV., která ve své maximální výšce může dosáhnout až třinácti metrů. „To, jestli loutka s průvodem půjde, je zatím s otazníkem. Loutka je opravdu gigantická, je interaktivní, dokáže komunikovat s lidmi a máchat nad nimi rukama. Ale také je moc veliká, může dosáhnout až třinácti metrů. Kvůli pracím a nataženým kabelům v Husitské ulici je to ale problém, a tak se obáváme, aby se vešla. Jsme ještě v jednání a majitelem loutky, snad půjde snížit na šest a půl metru a to už by projít mohla. To je vlastně největší překvapení jak pro diváky tak pro nás, jestli Karel IV. nakonec Tachovem projde," řekla Tachovskému deníku pracovnice Městského kulturního střediska Petra Maroszová.

Hned za loutkou se průvodu zúčastní Práčata z Horšovského Týna a tachovští zastupitelé se starostou Tachova Jiřím Stručkem jako hodnostáři.

Následovat bude historická skupina Zlatý Grál a kočárová jízda paní Klestinové z Mariánských Lázní s ozdobeným kočárem. Za ním projdou tachovští Komedianti a Bärnauský divadelní spolek. Kostýmovaný průvod bude zakončený dobrovolníky. Dál bude následovat Dechový orchestr mladých a historická stříkačka. Letošní ročník je první, kdy se průvodu chtěli zúčastnit majitelé historických vozidel, ti jej budou uzavírat. Pozváni jsou také zástupci Tachova u České Lípy, kteří patří k pravidelným účastníkům průvodu.

Účastnit průvodu se jako každý rok může i veřejnost. Kdo měl zájem projít se s průvodem v historickém kostýmu, mohl už od úterý vždy od rána do osmnácti hodin zajít do společenského sálu kina Mže a zde si kostým vybrat, vyzkoušet a zarezervovat.

„K zápůjčce máme připraveno celkem 150 kostýmů. Ty jsou převážně v gotickém stylu, tak aby co nejvíce připomínaly dobu Karla IV. Kostýmy máme zapůjčené od Divadla v Českém Krumlově a máme s nimi opravdu za ta léta výborné vztahy," podotkla Petra Maroszová.

Redakce Tachovského deníku se byla v improvizované půjčovně historických kostýmů podívat v pátek dopoledne a šaty visely připravené na ramínkách, některé už byly označené cedulkou s rezervací.

„Jsem tady už potřetí a moc se mi to líbí a baví mě to. Od dětství mám ráda princezny, líbily se mi šaty i to, jak se oblékají. Nechci si nechat ujít být za princeznu, když mám možnost. Já sice průvodem nepůjdu, budu na Jízdárně ve Světcích pomáhat s komentovanými prohlídkami, ale i tak se moc těším," řekla Deníku jedna ze zkoušejících ve společenském sálu Kina Mže Claudia Zbranková.

„Každý rok máme rozpůjčovány dvě třetiny šatů. Zájem veřejnosti nás moc těší a jsme za něj rádi. Je to hlavně o ochotě šaty si na sebe obléct a pak tím plným náměstím projít, ale účinkující se nám vrací a tak věříme, že zažívají v průvodu stejnou euforii a radost jako my. Taky bych chtěla poděkovat všem, kteří s námi jdou a hlavně za to, jak se ke kostýmům chovají a že nám je vždy v pořádku a nepoškozené vrátí," dodala Maroszová.

Jaroslava Hohlová