„Studie počítá s využitím stávajících vyšlapaných cestiček. Terén je vybudován stupňovitě. V centrální části pavouka je prostor pro venkovní hry. Obvod je lemovaný dráhou například pro kolečkové brusle,“ tak před časem charakterizoval architektonickou studii místostarosta Plané Pavel Nutil.

A právě obvodní dráha se občanům nelíbí. „Ta studie je jako celek pěkná, využití prázdné plochy mezi domy je zajímavé. Ale dráha pro děti na kolečkových bruslích, kolech nebo odstrkovadlech nám povede tři metry od oken. Umíte si představit ten hluk, když jedou kolečkové brusle po betonové dráze? V létě nebudeme moci otevřít okna. Z jedné strany máme frekventovanou silnici, z druhé by měla být tato dráha,“ zlobil se z pléna jeden z občanů sídliště. Přidali se k němu i další, kterým se nelíbilo, že neměli možnost se k plánům vyjádřit.

„Záměr byl zveřejněn na úřední desce v písemné i elektronické podobě. Psalo se o něm v Plánském zpravodaji, na webových i facebookových stránkách města, byl vyvěšen na sídlištní trafice, vyšel i článek v Tachovském deníku. Veřejnost tak byla, myslím, dostatečně informovaná a sám jsem se divil, že se neozvaly žádné nesouhlasné reakce,“ uvedl místostarosta Nu­til.

Možnost změny studie tak, aby obvodová dráha byla umístěna jinak, bude problematická. Vyjádřila se k tomu Miroslava Majerová z odboru výstavby a územního plánování. „Územní řízení se již uskutečnilo, záměr byl v souladu se zákonem vyvěšen na úřední desce. Stavba musí být umístěna tak, jak je na plánu. Změny lze udělat, ale pouze za předpokladu, že se uskuteční nové územní řízení,“ uvedla.

„Za dobu, co jsem na radnici už vím, že ať děláme cokoli, vždycky se to jedné polovině lidí líbí a druhé nikoli,“ řekla starostka Plané Martina Němečková. Místostarosta Nutil dodal: „Zatím není jasné, jestli budeme studii vůbec realizovat. Když nedostaneme dotaci z ministerstva pro místní rozvoj z Programu regenerace panelových sídlišť, tak se nic stavět nebude,“ ukončil diskusi Nutil.

Propočet na realizaci je šest milionů korun, město na ni má v rozpočtu rezervované miliony dva.