Prvním krokem, který si město může odškrtnout jako splněný, byl problém s pozemky před domy.

„K tomu, abychom mohli provést kompletní opravu chodníků a silnice, jsme potřebovali získat různě velké kousky pozemků před domy, garážemi či zahrádkami v ulici. Nešlo o žádné velké plochy, ten nejmenší pozemek má metr čtvereční, největší patnáct metrů čtverečních,“ řekl starosta Tachova Ladislav Macák.

Město si proto dalo s majiteli schůzku na radnici. „Dohodli jsme se. Všichni nám ochotně vyšli vstříc a pozemky před svými domy darovali městu.“

„Jsme rádi, že oprava naší ulice konečně začne. Také jsem daroval městu kousek pozemku, nemám s tím problém, je to pro dobrou věc, budeme mít pěknou komunikaci a chodníky,“ řekl jeden z obyvatel ulice Bohumír Kráčmar.

„Ulice rekonstrukci opravdu nutně potřebuje. Vinou velkého naklonění nám tu v zimě občas zapadala auta zákazníků do sněhu. Mám jen obavy, jak moc to poznamená provoz mého obchodu,“ řekl Jaroslav Tábor, který má v ulici Karoliny Světlé prodejnu s autopotřebami. „A také by mě zajímalo, kam postaví auta všichni ti, kteří tady parkují. Ulice prý se bude opravovat po polovinách. Potřeboval bych tu mít i v době rekonstrukce alespoň dvě místa pro zákazníky. Hlavně, aby to bylo včas hotové a oprava se neprotahovala neúměrně dlouho.“

Také rodiče Jaroslava Tábora, kteří jsou vlastníky domu, darovali městu kousek pozemku a považují to za logický krok.

Výjimka se ovšem našla. Na konci ulice jsou dvě bytovky. Majitelé bytů v jedné z nich pozemek pro vybudování chodníku darovali, majitelé druhé chtějí, aby si ho od nich město koupilo. „K darování bylo potřeba souhlasu všech majitelů bytů, ale jeden z nich nesouhlasil. Proto musíme pozemek o velikosti devět metrů čtverečních odkoupit za 250 korun za metr čtvereční. Každý z majitelů bytu tak dostane něco přes dvě stovky a ještě budou mít před domem místo bláta pěkný chodník,“ popsal situaci starosta.

„Co na to mám říct? Mrzí nás to, ale jeden majitel bytu nesouhlasil a nic s ním nezmůžeme. Těch pár korun nás nevytrhne, nevím, proč to dělal,“ uvedla jedna z obyvatelek domu, která si nepřála být jmenovaná.

„Jednáním o pozemcích jsme se v přípravách dostali do mírného skluzu, zdrželo se tím zahájení stavebního řízení,“ uvedl starosta Ladislav Macák. Na dodavatele město vypíše výběrové řízení. Je reálné, že práce začnou nejpozději v červnu. Do konce roku by měla být ulice Karoliny Světlé kompletně hotova.