Převážná většina prodejců spotřební elekroniky na Tachovsku umožňuje svým zákazníkům, aby u nich vrátili staré použité zboží. Povinnost zařízení přijmout jim ukládá zákon, pokud disponují dostatečnými prostory k uskladnění odpadu.

„Ano, elektrospotřebiče od zákazníků odebíráme, ale pouze v případě, že si jej u nás zakoupili jako nový výrobek,“ řekl Pavel Podolka, prodejce spotřebičů z Tachova. „Ale nemůžeme vybírat velké kusy, od zákazníků vybíráme malé spotřebiče, nebo třeba vybité baterie. S větším použitým zbožím odkazujeme zákazníky do tachovského sběrného dvora,“ dodal obchodník.

Obsluha obchodu by měla zákazníkovi poskytnout informaci, jak přispěl do systému likvidace historického elektrozařízení. Na prodejním dokladu se tato položka za úhradu nákladů recyklace uvádí odděleně. Výše poplatku záleží na tom,kteráfirmabudelikvidaci provádět. Na českém trhu jich operujeněkolik. Poplatek se pohybuje v rozmezí od několika korun do výše až několika set za velké elektrospotřebiče.

Za mobilní telefon může zákazník zaplatit čtyři koruny, deset korun za digitální fotoaparáty a radiopřijímače, devadesát korun za pračky, sušičky, myčky nádobí, šedesát korun za televize s úhlopříčkou do padesáti pěti centimetrů a videa. Pro tři sta korun si sáhne do kapsy za chladící zařízení, lednice, lednice s mrazáky. Další možností, jak se zbavit staré televize, je odvézt ji do sběrného dvora.

Pro občany města je její likvidace zde bezplatná. „Prodejci elektroniky by měli od svých zákazníků vybírat staré, již nepoužívané výrobky,“ řekl Karel Kruba, jeden ze zákazníků. „Já vím, že je někdy jednodušší to odvézt do sběrného dvora, ale když prodávají, tak ať také berou zpátky,“ uvedl. Stříbrský prodavač a servisní technik elektrospotřebičů Vlastimil Müller se svým zákazníkům snaží vyjít maximálně vstříc. „Mnoho ze svých zakázek realizuji u svých zákazníků doma. Jestliže mě o to požádají, samozřejmě jim vyhovím a starý spotřebič odvezu. Považuji to za svoji morální povinnost,“ dodal obchodník.

 

Poplatky

mobilní telefon s příslušenstvím –4Kč

domácí kina s příslušenstvím – 100 Kč

videokamery – 30 Kč

mikrovlnné trouby – 20 Kč

chladničky – 300 Kč

tiskárny, skenery – 100 Kč

žehličky, budíky – 6 Kč

CD přehrávače – 60 Kč

Ceny jsou dle internetu.