Cvrk byl ve funkci devět let. Rezignovat se rozhodl sám a dobrovolně, jak uvádí ve svém vysvětlení na stránkách DDM. „Opouštím práci, kterou mám rád a která mě naplňovala, ale nebyla lehká. Snažil jsem se ji dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, dávat jí smysl a věnovat hodně energie," uvádí.

O příčinách, které k jeho rozhodnutí vedly, však mlčí. „Nechci to nijak komentovat," řekl  Deníku.

I když veřejnost hovoří o nátlaku, vedení města to odmítá. „Ředitel rezignoval sám, žádný nátlak na něj vyvíjen nebyl," vyjádřil se starosta Stříbra Karel Lukeš. „Pro mne bylo jeho rozhodnutí překvapením," dodal.

Město provedlo v DDM několik kontrol, které podle starostových slov zjistily určité nesrovnalosti. „Pan ředitel nám měl do konce listopadu předložit kalkulace nákladů na zájmové kroužky a další podklady, včetně například vysvětlení, proč děti za kroužky platí vyšší poplatek, než dospělí. To nepředložil a místo toho rezignoval," uvedl dále starosta.

Podle některých názorů měl být jednou z příčin Cvrkova rozhodnutí rozpočet DDM zkrácený z 1,6 milionu korun na jeden milion. Odstupující ředitel to nekomentoval, starosta se k tomu vyjádřil: „Na energie, mzdy, topení a na celkový provoz jeden milion korun postačuje. Opravy, protože DDM sídlí v městském domě, hradí ze svého rozpočtu město. Na kroužcích se vybere zhruba 400 tisíc korun, čímž se náklady na kroužky částečně pokryjí a my jsme po řediteli chtěli, aby předložil celkovou kalkulaci nákladů zájmových kroužků, abychom se dále mohli o rozpočtu bavit. Ale to neudělal."

Starosta Stříbra dále připomněl, že ani Cvrkův nástupce nebude muset operovat s takovým rozpočtem. „Finanční výbor schválil účelovou rezervu 200 tisíc korun, která bude k dispozici," dodal.

I když se Miroslav Cvrk rozhodl rezignovat z vlastní vůle a radnice nátlak odmítá, diskutující na facebooku sdílejí většinou jiný názor. Rozsáhlá diskuse je také na webu stribro.cz, kde najdeme rozporuplné komentáře. Jedny ředitele DDM obhajují a poukazují, co se v zařízení za dobu jeho působnosti vybudovalo. Další jeho krok chápou, jiné zase straní stříbrské radnici a vysvětlují kroky v práci s návrhem rozpočtu.

Šokovaní zaměstnanci

Doslova šokováni ale jsou zaměstnanci DDM Stříbro, rodiče dětí, kteří do zařízení docházely na kroužky a řada dalších. „Je pravda, že pan ředitel Cvrk rezignoval ze své vlastní svobodné vůle. Pan ředitel pracovní problémy mezi nás zaměstnance neventiloval, o to více byla jeho rezignace ze dne na den pro nás překvapivá. Troufáme si říct, že DDM fungoval pod vedením pana Cvrka výborně. Peníze města byly vždy použity výhradně ve prospěch dětí, materiálního zajištění kroužků a chodu DDM. Rozpočet DDM a hospodaření se svěřenými prostředky je transparentní a na finančním odboru je možné zjistit, za co konkrétně byly peníze profinancovány. Proto je zarážející, že rozpočet, který v přibližně stejné nezměněné výši fungoval řadu let, byl náhle bez udání důvodu ponížen o 600 tisíc…" píší mimo jiné pracovníci DDM ve svém prohlášení na webových stránkách organizace.

„V každém případě je velká škoda, že z DDM odchází po tolika letech člověk, který pro něj vždy dělal maximum a práce pro děti byla jeho životním posláním," dodávají v prohlášení.

Matka dítěte, které do DDM docházelo na kroužek, Deníku s přáním zachování anonymity napsala: „DDM se pod vedením pana Cvrka neuvěřitelně zvedl a jeho rezignace je pro mě šokem. Nemohu se zbavit pocitu, že to byl záměr někoho jiného… Je mi to prostě lidsky líto,"

Také další pisatelka požádala o anonymitu: „S Mírou bylo vždy všechno bez problémů. Najednou řekl, že končí, že prostě situace se překlopila do takového stavu, že nátlak ze strany města je tak velký, že už to ubližuje samotnému domečku. Že už nemá sílu…"

Odstupujícího ředitele podpora veřejnosti těší. „Vážím si reakcí veřejnosti, je to největší odměna práce, kterou jsem v této funkci vykonal," svěřil se Deníku.
Obviňují Macáka

V souvislosti s příčinami rezignace ředitele DDM je na facebooku i na webových diskusích často zmiňováno jméno pracovníka vnitřní kontroly města Jana Macáka, který v Domě dětí a mládeže letos provedl několik kontrol.

Macáka v diskusích řada pisatelů obviňuje z toho, že se chtěl Cvrka zbavit. „K výsledkům kontroly nemohu nic sdělovat, ze zákona jsem vázán mlčenlivostí," řekl Deníku. „K názorům v diskusích mohu říct jen to, že mnoho lidí podléhá hysterii a zbytečným a ničím nepodloženým spekulacím. Je mi to líto," dodal.

Rada: Nebyl to nátlak

V reakci na diskuse okolo rezignace se vyjádřila na webových stránkách také Rada města Stříbro: „Ředitel DDM Miroslav Cvrk rezignoval o své vlastní svobodné vůli, nikoliv po nátlaku kohokoliv z vedení města nebo snad dokonce úředníků. V rámci plánu kontrol všech příspěvkových organizací, byla na jaře v DDM provedena kontrola. Při této kontrole byly shledány opakované závady, které souvisí s ekonomickým chodem organizace a jsou důležité při sestavování rozpočtu. Pan ředitel dostal termín k odstranění. Bohužel k odstranění těchto závad do rezignace nedošlo…" uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Odstupující ředitel DDM Stříbro je ve funkci ještě do konce tohoto kalendářního roku. Město vyhlásilo na post ředitele výběrové řízení. „To poběží do poloviny ledna. Zatím se nikdo nepřihlásil, předpokládáme, že zájemci se začnou hlásit až po novém roce," uvedl starosta Stříbra Karel Lukeš.