Proč pořadatelé zvolili termín závodu s týdenním předstihem před svátkem sv. Václava, Deníku vysvětlil hlavní organizátor Milan Pěchouček. „Musíme závod uspořádat už 22. září, protože příští týden se koná republikové finále skokového poháru v Hořovicích. Také tuto sobotu se jedou soutěže v Hořovicích a v Mostu. Je tedy na každém účastníkovi, aby zvážil co nabízíme za prostředí a další doprovodný program kromě závodů a pak se rozhodl, který ze závodů si vybere," uvedl Pěchouček.

Kromě hlavního Svatováclavského derby, které se jede zároveň jako Memoriál Miloslava Mentlíka, jsou na programu čtyři další skokové soutěže. Tři z nich se jedou jako finále nového seriálu, který pořádá Západočeská jezdecká federace. „Máme tu čest hostit první finále prvního ročníku Západočeské Jump Tour, což je nový šestidílný seriál skokových soutěží, který shodou okolností začal v květnu u nás v Oldřichově," vysvětlil organizátor sobotního podniku. Účastníci závodu získávají v jednotlivých kolech body, ale pokud chtějí vyhrát celý seriál, musejí se zúčastnit finále – bez ohledu na to, kolik bodů v minulých kolech získali.

Hlavní cenou pro vítěze Svatováclavského derby v Oldřichově je mladý tříletý kůň. Jmenuje se Conclusice Z a je zapsán v belgické plemenné knize Zangersheide, která patří k nejuznávanějším plemenným knihám současnosti. „Tento kůň je vychován v Oldřichově, je to mladý kůň, perspektivní, exteriérově i původově, takže by měl mít genetické předpoklady k závodění," uvedl Pěchouček.

Kromě soutěžního programu se návštěvníci závodů, které začínají v sobotu v 9 hodin, mohou těšit na výstavu zemědělské techniky a různých doplňků. „Vystavená technika bude směřovaná spíše k chovatelům koní. Vystaveny budou také doplňky pro jezdecký sport, překážkový materiál a nově vyvinuté speciální krmivo pro koně, které vyvinuli výrobci z Tachovska," uvedl dále organizátor. Pro děti je připravena ukázka cvičení na trampolínách, k dispozici bude občerstvení a večer bude k tanci i poslechu hrát kapela Šrumec.