Prezident ve Zbiroze pochválil majitele zámku Jaroslava Páchu za to, že zámek se složitou historií dokázal postavit na nohy. Miloš Zeman byl pozván na zahájení programu Evropské hlavní město kultury 2015, které proběhne 17. ledna 2015. "Oceňuji stavbu nového divadla," řekl prezident. Jako protipól uvedl Činoherní studio z Ústí nad Labem, jehož herci by mohli přejít právě do nového divadla. Prezidenta potěšilo, že během celé třídenní návštěvy panovala všude velmi dobrá atmosféra a všichni byli dobře naladěni. "Herci a politici mají jedno společné - mají rádi plné sály," komentoval atmosféru prezident.. Zároveň dodal, že navštíví v Plzeňském kraji všechny mikroregiony, které letos vynechal. Opět zkritizoval kvalitu univerzity a za svým názorem si stojí. Podpořil ho také tím, že na žebříčku hodnocení jednotlivých fakult skončila Fakulta ekonomická ZČU na 16. z 20 míst a ani v jednom žebříčku sena první pozici neumístila žádna fakulta ZČU. Připomněl také to, že podle něj nebyla aféra na právech dostatečně vyšetřena.

Podívejte se na prezidentskou návštěvu na Tachovsku pohledem fotografa ZDE.

14:06 - Starosta Rokycan Vladimír Šmolík se loučí s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Hlava státu odjíždí na poslední svoji zastávku v Plzeňském kraji - zbirožský zámek, kde se k prezidentovi připojí také první dáma.

Prezident Miloš Zeman v Rokycanech13:33 – Miloš Zeman opustil radnici a přišel mezi občany v doprovodu hejtmana Václava Šlajse a starosty Vladimíra Šmolíka.

13:24 - Prezident se slavnostně zapsal do pamětní knihy a následně připnul prezidentskou stuhu na prapor města Rokycan.

13:15 - Ivana Zemanová zakončila návštěvu Fakulty designu a umění v ateliéru šperku.

13:14 - Před obrazem v obřadní síni radnice krátce představil Vladimír Šmolík město a předal slovo Milošovi Zemanovi. Ten pochválil, že Rokycany mají tolik ocenění a je zde nejmenší nezaměstnanost oproti Tachovu. Samozřejmě uvítal, že město dobře hospodaří a je bez dluhů.

13:00 - Prezident Miloš Zeman přijel před radnici v Rokycanech.

12:53 - Ivana Zemanová se pozastavila u návrhů obuvi a oděvů, kde se jí velmi líbí.

12:50 - První dáma si prohlíží studentský návrh prezidenstké limuzíny v atéliéru produktového designu a diskutuje s autorem návrhu.

Miloš Zeman v Tachově

12:46 - První dáma dostala jako dárek dvě brože (zlatou a stříbrnou) symbolizující Slunce a Měsíc.

12:09 - První dáma dorazila na Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara, přivítalo ji vedení univerzity a fakulty.

12:05 - Kolona opustila náměstí, teď prezident míří do Rokycan.

12:02 - Prezident hovoří z pódia na náměstí, odpovídá na několik dotazů z řad občanů. Posluchači v zadních řadách si ovšem stěžují na špatné ozvučení, není zřetelně slyšet, co prezident říká. 

11:33 - Setkání s představiteli města končí podpisem do kroniky, předáním daru a dekorováním městského praporu prezidentskou stuhou. V půl dvanácté čeká na prezidenta několik set lidí.

11:17 - Jakým autem přijel prezident do Tachova? Informace o něm naleznete ZDE.

11:12 - Prezident Zeman poblahopřál Ladislavu Macákovi k šestnácti rokům ve funkci. Nad modelem světecké jízdárny prezident hovoří se starostou o její rekonstrukci. Starosta si povzdechne, že se snad někdo podaří rekonstrukci objektu dokončit. "Ale jen když zůstanete ještě ve funkci. Celou dobu, co budu tady v Tachově, vás budu přemlouvat, abyste ještě kandidoval," žertuje prezident. 

10:47 - K radnici v Tachově se přiřítila policejní motorka a za ní hned prezidentská kolona. Miloš Zeman vystoupil v šedivém obleku a tleskal dětem, které mu předávaly květiny a vítaly jej.

Vítáme vás u posledního dne prezidentské návštěvy v Plzeňském kraji a u on-line zpravodajství z této události. Prezident by dnes měl navštívít Tachov, Rokycany a návštěvu zakončí na zbirožském zámku.

Jak vypadal druhý den prezidenta v Plzeňském kraji se dočtete ZDE.


Program prezidentského páru

Miloš Zeman

• 10:45-12:10 Tachov: setkání s představiteli města, dekorování praporu
• 11:30-12:10 setkání s občany na nám. Republiky (při šp. počasí v MÚ)
• 12:50-14:00 Rokycany: setkání s představiteli města
• 13:30-14:00 setkání s občany na Masarykově náměstí
• 14:20-16:00 zámek Zbiroh
• 15:30-16:00 závěrečná tisková konference

Ivana Zemanová

• 12:00 návštěva Fakulty designu a umění L. Sutnara ZČU v Plzni
• 13:45 prohlídka zámku Zbiroh – zde se připojí ke svému manželovi