Čtěte také: Tachovsko odvolilo

14:00 Vážení čtenáři, online reportáž Tachovského deníku končí. Děkujeme vám za přízeň. Aktuální vývoj výsledků najdete zde(odkaz). Konečné výsledky budou, podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky, známy až zítra dopoledne."Letos kandidovalo rekordní množství kandidátů. Mimo to se volí i do Senátu," vysvětlil Řepka Deníku.

13:59 Volební místnosti budou uzavřeny a policie přináší dobrou zprávu. Na Tachovsku volby neprovázel žádný incident, který by musela ozbrojená složka řešit. Deníku tuto informaci potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková. "Nejen na Tachovsku, ale v celém kraji byl klid. Policisté měli zvýšenou hlídkovou činnost a jen kontrolovali dění ve volebních místnostech," řekla s tím, že nejsou ani poznatky o tom, že by se kupčilo hlasy. Takové případy se totiž děly například v Bílině, Ostravě nebo Ústí nad Labem.

12:40 I v Sytně zasedly do komise jen ženy. Dlouhé chvíle si krátí povídáním. "Máme jen jednu kandidátku a budeme mít sedmičlenné zastupitelstvo. K jednomu nechodícímu voliči jsme šly i s urnou domů," uvedla Kampelsheimerová Eva. Mezi voliči byl i Ladislav Kubíček. Jsem původně ze Stříbra, ale asi před pěti lety jsme se odstěhovali do Sytna. Máme tu provdanou dceru a líbí se nám tu. Mým zájmem je mít dobrého starostu," řekl Kubíček.

12:10 Dlouhý Újezd je vesnice o necelých 340 obyvatelích a svědomitých voličích. O tom svědčí více než poloviční účast po prvním dni komunálních a senátních voleb. Z celkového počtu 258 voličů se v pátek za plentu postavilo 62% lidí. Dosavadní starostka Alena Kořínková už dlouho před volbami tvrdila, že se o křeslo starosty ucházet nechce, do zastupitelstva ale kandiduje.

12:00 V kulturním sále v Nahém Újezdci, kde se volí zastupitelstvo obce Chodský Újezd (Nahý Újezdec je místní části Chodského Újezdu), to voní houbami. Jan Lalík, jeden z členů volební komise, našel ráno při cestě ke kulturnímu domu několik vzrostlých kozáků. Houby jsou rozloženy na talíři. V osadě je evidováno, jak řekl předseda komise Václav Fait, 117 voličů a odvolilo si už 52 procent lidí. „Do Senátu je to přibližně stejné, obálky si nevyzvedli pouze dva voliči," uvedl předseda.

11:30 Členové volební komise v Lomu u Tachova si listují v Tachovském deníku, dva si vyšli před kulturní dům na cigaretovou pauzu. Několik hodin před koncem komunálních voleb má v Lomu odvoleno polovina evidovaných voličů. Nemají to těžké, v obci vybírají z jedné jediné kandidátky. O Senát už takový zájem není, prozatím si obálky vyzvedlo šestadvacet procent voličů, členové komise odhadují, že do Senátu by mohlo volit zhruba čtyřicet procent.

11:10 Všímaví voliči se dostali do menšího incidentu s volební komisí ve Stříbře. Jak Deník informovala jedna z voliček, členové komise prováděli potřebné zápisy reklamními propiskami ČSSD. „Na možné porušování volebního zákona jsem je upozornila kolem sedmé hodiny večer. Po ostřejší debatě byly tužky odstraněny," informovala Deník Daniela Nová.

9:38 Nic moc. Těmito dvěma slůvky zhodnotily volební účast za první den voleb a první sobotní hodinu členky volební komise, která zasedá v budově Základní školy Zárečná v Tachově. Vzhledem k tomu, že se jedná o komunální volby, tak se volebním komisařům zdá zájem voličů nízký, než se očekávalo.

9:10 Lidé začínají opět chodit také do volební místnosti druhého stříbrského okrsku. Za první den přišly k volbám v tomto volebním okrsku zhruba  dvě stovky voličů. Přízemí radnice obsadilo šest žen, které si volné chvíle krátí povídáním. Předsedkyně Jana Eiseltová jim všem připravila chlebíčky. Volební komisi překvapila jedna paní, která neumí číst a psát. „Ale bohužel, my jí nesměli s hlasováním poradit," řekly členky komise.

8:15 Lidé v Bezdružicích si mohou zpestřit volební dopoledne netradičně. Z volební místnosti v kulturním domě se mohou vydat přímo naproti, o několik metrů dále, do chovatelského areálu a navštívit tradiční výstavu králíků, holubů a drůbeže, kterou pořádají tamní chovatelé.

8:00 Druhý den voleb. Po desetihodinové pauze se v osm ráno otevírají volební místnosti, členové volebních komisí usedají na své židle. Tam, kde je voličů málo a čekání na ně je zdlouhavé, si čas budou krátit jako včera, jako ve všech minulých volbách – luštěním křížovek, čtením časopisů, výměnou rodinných receptů, ochutnáváním dobrot. Například v Kostelci si dámy upekly domácí štrúdl, buchty a mohou ochutnávat.

------pátek------

21:50 O přelepených plakátovacích plochách ve Stříbře velkými nápisy Pojďme volit jsme vás již informovali. Ale plakáty byly přelepeny i jinde. Například členové štábu jednoho z kandidátů do Senátu vyjeli v pátek večer přelepovat plakáty po celém regionu, zahrnujícím Tachovsko i Chebsko, aby odstranili plakáty, které kdosi nalepil přes propagační jejich materiály, či aby vylepili plakáty nové. V rámci volební kampaně najeli členové štábu od konce srpna do těchto dnů tisíce kilometrů po obou okresech.

19:15 Volby ve Vesnici roku Plzeňského kraje, v Kostelci, jsou podle členek volební komise úplně stejné jako všude jinde. Ve čtvrtek se připravila volební místnost, v pátek ve dvě odpoledne volby začaly. Zpestřením byla návštěva televizního zpravodajského štábu a redaktora Tachovského deníku. Jinak prý žádný rozdíl. Po zhruba pěti hodinách voleb měla odvoleno více než čtvrtina voličů.

18:35 Policejní hlídka přijíždí do volební místnosti v Kostelci. Nic nezákonného se tu ovšem neděje, hlídka provádí preventivní kontrolu. Policisté objíždějí všechny volební místnosti ve svém rajónu a kontrolují, zda je všude vše v pořádku. K žádnému incidentu o volbách zatím nedošlo.

17:20 V Černošíně sedí ve volební komisi samé ženy. Zatím se nenudí, voliči chodí v poměrně hojném počtu. Za první tři a půl hodiny od otevření volební místnosti už odvolilo zhruba dvacet procent voličů. Zájem o volby v Černošíně může být ovlůivněn faktem, že za právě končící volební období se ve městě vystřídali tři starostové.

16:08
Pět z dvanácti veřejných plakátovacích ploch, které spravuje Městské kulturní středisko, kdosi bez povolení a objednávky přelepil velkými nápisy „Pojďme volit". Pracovníci kulturního střediska nápisy strhali. Podle ředitele MKS Davida Blažka nevznikla žádná škoda, původní plakáty pod nápisy zůstaly neporušené. Více ZDE>>>

15:27 K volbám se vydala také šestadvacetiletá Andrea, klientka Domova pro osoby se zdravotním postižením Milíře. Protože má trvalé bydliště v Milířích, volí své budoucí zastupitele právě tam. V milířském domově je Andrea jedním ze dvou klientů, kteří mohou a chodí volit. Do Senátu ale nikoho vybírat nebude, protože, jak sama říká, nikoho z uchazečů nezná. Milířské kandidáty zná skoro všechny.

14.35 Tachovský okres volí nejen nové členy zastupitelstev obcí a měst, ale také svého zástupce do Senátu. Do obecních a městských zastupitelstev kandiduje v okrese 1629 lidí, což je rekordní počet kandidátů za posledních dvacet let. Do boje o Senát letos vstoupilo osm mužů, z toho tři jsou z Tachovska a pět z Chebska (volební obvod číslo 3 do Senátu je společný pro okresy Tachov a Cheb).

14:00 Je 14 hodin a v celé republice se otevírají volební místnosti, Tachovsko nevyjímaje. V tachovském okrese je 51 obcí, měst a městysů, ve kterých je celkem 85 volebních okrsků, tedy 85 volebních místností. Například voliči z Oldřichova, Malého Rapotína a Vilémova, kteří byli léta zvyklí na volební místnost v bývalé hospodě v Oldřichově, najdou svůj okrsek nově v areálu Chovu koní v Oldřichově.

O čem jsme už psali: Volby 2014 na Tachovsku

Stojíme o váš názor: napište nám vaše postřehy z voleb na: redakce.tachov@denik.cz