Mgr Pavel Jaška ze Správy CHKO Slavkovský les vysvětloval, co ptačí zpěv v životě ptáků znamená, co jeho jednotlivé části sdělují. Přednášející má bohaté zkušenosti, neboť se účastnil a dodnes ještě účastní výzkumu ptačího zpěvu, který je prováděn v biologickém centru ČAV a na fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Posluchači se dozvěděli mnoho zajímavého o životě ptáků a o významu jednotlivých hlasových projevů v jeho průběhu, a také získali představu, jak se zkoumání ptačího zpěvu provádí.

Vycházka za ptačím zpěvem s odborníky

Doufáme tedy, že tento zájem neopadne a co nejvíce přátel přírody přijde na tradiční Vítání ptačího zpěvu, aby si nabyté poznatky ověřili v terénu. Pěnkava obecná.Mezinárodní akce se opakuje již po řadu let a pořádá ji organizace Birdlife, která celosvětově sdružuje národní organizace zabývající se ochranou a sledováním ptactva. V ČR je jejím členem Česká společnost ornitologická, která tuto akci vyhlašuje, metodicky vede a celostátně koordinuje.
V Tachově ji už po řadu let zajišťují společně Správa CHKO Český les a Muzeum Českého lesa. Výklad budou podávat autor tohoto článku, pracovník muzea, a dr. Milena Prokopová ze správy CHKO. Po určité odmlce přibude mezi pořadateli 
i mgr. Petra Cehláriková, která se po několikaletém africkém putování opět vrátila na Správu CHKO Český les. Pomoci přijdou i další členové ČSO.

Ukázka odchytu opeřenců

Mohou se tedy návštěvníci této akce spolehnout na to, že bude dostatečný servis odborníků, kteří jim o ptácích a zvláště jejich zpěvu budou poskytovat informace. Letos jsme stanovili poněkud pozdější termín akce, bude v sobotu 16. května. Vyhneme se tím kolizím s dalšími Vítáním ptačího zpěvu v blízkých a sousedních místech, také bude jistota, že i nejpozději přilétající druhy již dorazí a ptáci budou naplno rozezpívaní. Sejdeme se jak vždy v Knížecí aleji vedoucí od Tachova ke Světcům a to u mostu za sádkami Českého rybářského svazu. Sraz je v 7 hod, ale komu se nebude chtít brzy vstávat, má ještě šanci. Hlavní atrakcí je obvykle ukázka odchytu ptáků a jejich kroužkování. Sítě začneme vybírat hned po sedmé a až do 8 hodin budeme prezentovat jednotlivé chycené druhy, kroužkovat je a samozřejmě vám při tom o nich mnohé povíme. Až v 8 hodin vyrazíme na vycházku po parku spojenou s identifikací hlasů, které uslyšíme. Trvání vycházky závisí na počasí, vašem zájmu a v neposlední řadě také na tom, jak budou ptáci aktivní a jak budou dlouho pořádně zpívat. Předpokládáme, že vycházka bude trvat 2 – 3 hodiny, takže nejpozději v 11 hod. se vrátíme k sítím a zde budou ještě představení ptáci chycení v této době.

Doufáme v pěkné počasí, ale přesto je třeba se dobře vybavit. Půjdeme po cestě Knížecí alejí, takže není nutné vybavení do drsného terénu, holinky a trekové boty mohou zůstat doma. Počítejte však i s možnou nepřízní počasí a pláštěnky, případně deštníky doma nezapomeňte. Kdo má možnost vzít si sebou dalekohled, ať tak nezapomene učinit, bude mít možnost lépe ptáky pozorovat a jeho zážitek i poznání budou kvalitnější. Na bohatou účast návštěvníků se těší nejen pořadatelé, ale také veškeré ptactvo žijící ve Světeckém parku.      Autor textu: Pavel Řepa

Kam za Vítáním ptačího zpěvu

Bor u Tachova
Sraz v neděli 10. 5. v 7:30 před bránou borského zámku. Trasa vycházky bude probíhat od borského zámku přes zámecký park až k rybníku Tážný. V průběhu vycházky proběhne přednáška na aktuální téma. Vede Karel Machač (tel.: 721 962 801). Bližší informace také na Městském úřadu v Boru u p. Krasanovské.

Horšovský Týn – večer slavíků
Sraz v neděli 10. 5. v 19:00 na křižovatce pod sv. Annou na vršíčku. Večerní procházka od aleje u sv. Anny po staré silnici na křižovatku Mašovoce, Podhájí. Budeme pozorovat zpívající slavíky obecné a ostatní ptactvo žijící v nivě Černého potoka. Dalekohledy sebou, pokud je máte. Zvu všechny lidi a lidičky, kteří mají zájem o naše ptactvo. Plakát s informacemi zde. Vede Petr Lang (tel.: 728 013 280, e-mail: lang.peta(zavináč)seznam.cz).

Tachov
Sraz v sobotu 16. 5. v 7:00 v Knížecí aleji se srazem u mostu přes Mži za sádkami rybářského svazu, Na vycházku se vyráží okolo 8.00, předpokládané ukončení kolem 11 hod. Mezinárodní pravidelná akce umožňující nejširší veřejnosti seznámit se s ptáky, jejich zpěvem a způsobem života. Vycházka po Knížecí aleji s určováním ptáků podle vzhledu i hlasu, ukázky odchytu ptáků do nárazových sítí a kroužkování, soutěže ve znalostech o ptactvu pro děti i dospělé. K dispozici bude mj. stativový dalekohled. Doporučujeme oblečení a obuv vhodné pro vycházky do přírody. V případě nepříznivého počasí nezapomenout na pláštěnku či deštník. Velmi užitečné je vzít si sebou podle možnosti vlastní dalekohled. Pořádá ČSO, Muzeum Českého lesa Tachov a Správa CHKO Český les Přimda. Vedou Pavel Řepa a Milena Prokopová (tel.: 725 724 956, email: milena.prokopova(zavináč)nature.cz) za pomoci dalších amatérských ornitologů, členů ČSO působících v Tachově. (Zdroj: Česká společnost ornitologická)

Další místa konání akce Vítání ptačího zpěvu najdete ZDE>>>