Oprava této silnice začala v polovině března a v těchto dnech pokračují dokončovací práce. Termín dokončení je podle původního harmonogramu 15. června a dodavatelská firma to stihne přesně na den. Slavnostní přestřižení pásky se totiž plánuje na pondělí, kdy bude celá silnice uvolněna pro motoristy a veškeré další účastníky silničního provozu.

Těm tak skončí stres s různými objížďkami a dopravními omezeními nejen v uvedeném úseku, ale na dalších místech Tachovska. V těchto dnech se totiž také dokončuje rekonstrukce silnice z Tachova přes Chodský Újezd do Zadního Chodova.

„Tato silnice bude uvolněna pro veškerý provoz v sobotu 13. června," řekl Deníku mediální konzultant Jaroslav Hudec.

Třetí komunikací, která by měla být v polovině června dokončena, je ulice Stadtrodská na sídlišti Východ v Tachově.

Všechny silnice se rekonstruovaly za částečných nebo úplných uzavírek, pro řidiče byly vyznačeny objízdné trasy. „Dnes jsme měli kontrolní den a teď už se provádějí jen dokončovací práce, jako třeba zpevnění sjezdů ze silnice a podobně," uvedl starosta Trpíst.

„V naší obci byla jeden čas kompletně uzavřena náves. Bylo to v době, kdy se překládaly dlažební kostky," doplnil. Obec si totiž vyžádala, aby dlažební kostky v centru vsi byly při rekonstrukci zachovány. Silničáři tedy dlažbu zcela rozebrali, udělali nový podklad a kostky na něj nově položili.
Další objížďka vedla mimo obec. „Když se dělala silnice mezi Erpužicemi a Trpísty, byla zcela uzavřena a objížďka vedla přes Kšice," sdělil Deníku dále Pavlas.

Upravený jízdní řád, řádově jen o minuty, měly v době rekonstrukce silnice – kvůli delším objízdným trasám – také autobusy. Po pondělním otevření opraveného úseku se jízdní řád vrátí opět do normálu.

Rekonstruovaný úsek silnice druhé třídy číslo 193 měří 6,2 kilometru a navazuje na nedávno opravený úsek u Únehlí. Končí na hranici okresů Tachov a Plzeň-sever.

„Součástí rekonstrukce jsou i průtahy obcemi Erpužice a Trpísty. Silnice bude opravena v celé uvedené délce s vynecháním úseku železničního přejezdu v délce 14,3 metru mezi obcemi Erpužice a Trpísty a dále s vynecháním mostu v délce 14,7 metru přes Úterský potok," upřesnil Hudec.

Rekonstrukce za zhruba devětadvacet milionů korun tak vyřešila dlouhodobě špatný stavebně-technický a dopravní stav komunikace. Opravou byly zesíleny konstrukční vrstvy a zvýšena únosnost silnice a také prodloužena životnost. „Součástí stavby je rovněž povrchová úprava všech navazujících sjezdů a rozjezdů křižovatek, dosypání a zpevnění krajnic frézovanou drtí, pročištění silničních příkopů a provedení nového dopravního značení," dodal mediální konzultant.

Zatímco silnice z Únehlí na Trpísty bude slavnostně otevřena přestřižením pásky v pondělí odpoledne za účasti starostů dotčených obcí, zástupců kraje, dodavatele a dalších zainteresovaných institucí, druhá silnice, z Tachova na Zadní Chodov, bude motoristům předána bez velké slávy už tuto sobotu. Obě stavby byly financovány z Regionálního operačního programu Jihozápad. V případě silnice na Zadní Chodov byl rozpočet padesát milionů korun.
Opravovaný úsek silnice třetí třídy měří deset a půl kilometru a začal už v Tachově nad kruhovou křižovatkou u Lidlu. V této části byla uzavírka jen krátkodobá, ale jinak byl celý úsek po dobu oprav kompletně uzavřen. Objízdné trasy vedly po okolních komunikacích.

„Jednalo se o rekonstrukci sestávající z osmi stavebních objektů, přičemž součástí stavby nejsou rekonstrukce tří mostů a jednoho propustku. Úseky určené k rekonstrukci se nacházely převážně v extravilánu, s výjimkou prvního úseku na území města Tachova a průtahu Chodským Újezdem," upřesnil Hudec.

O silnici se několik let mluvilo jako o jedné z nejhorších na Tachovsku. Předmětem rekonstrukce byla celková modernizace komunikace se zaměřením na zvýšení únosnosti. Nově byly uloženy na stávajícím tělese všechny asfaltové vrstvy.

K závěrečné fázi se v těchto dnech blíží také celková rekonstrukce ulice Stadtrodská v Tachově, což je investiční akce města podpořená evropskými dotacemi. Po dobu rekonstrukce byl provoz v ulici omezen, bylo zde možné jezdit pouze jednosměrně.