„Studenti jsou zde v Tachově na praxi. Minulý týden tu byla první a tento týden druhá parta. Na školení v Praze mi bylo nabídnuto, jestli by jsme nechtěli praktikanty na pomoc. Tuto nabídku jsme přijali a jsem moc ráda. Jsem s jejich prací spokojena," řekla Deníku Marie Multušová z městského úřadu v Tachově.

Lucie Vašíčková, Jakub Marek, Lukáš Kalla a Michaela Knoppová, toto jsou studenti Mendelovy univerzity, kteří se týden starali o stromy. Vše probíhalo pod dozorem odborníka, arboristy Pavla Slunečka z firmy Prostrom.

„Měli jsme na výběr do kterého města můžeme jet. Nejvíce by se nám líbilo být v okolí svého bydliště, ale ta možnost tady nebyla. Z lokalit se nám nabízela Jihlava, Zlín, Plzeň a další," vypráví studentka Lucie Vašíčková.

Studentům se u nás líbí. „Jsme rádi, že jsme se dostali do Tachova," shodují se jednohlasně.

Náplní jejich práce je odstranění suchých větví, aby se očistila a prosvětlila koruna, odstranění překřížených větví, aby do sebe nezarůstaly, vylysení hlavního výhonu, úprava podchodné a podjezdné výšky. „K práci používáme sedací úvazky, kmenové úvazky, štafle, ruční pilky, zahradní nůžky, helmy a další ochranné pomůcky," jmenuje náčiní student Lukáš Kalla.

Za svoji praxi ošetřili čtyři sta stromů a spokojenost byla na obou stranách. „Stromy se nám tady líbí, je vidět, že se o ně starají a celkově o parky a trávníky. Je tu i čisto. Překvapilo nás to, že se nemusíme bát šlápnout do trávy" říká studentka Michaela Knoppová.

Kamarád Jakub Marek na závěr dodal: „Mě se líbí, že tu máte levné pivo."