Jednou z vhodných a dlouhodobě ověřených lokalit pro adopci je také Tachovsko. A tak v minulých dnech plzeňští ornitologové umístili tři mladé čápy k náhradní péči do hnízd v Dlouhém Újezdu, Boru a Chodové Plané. „Celkem šlo o sedm čápat. Čtyři z Nalžovských Hor a tři z jižních Čech," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Podle něj je zatím předběžné říkat, zda se adopce povedla, to ukáže čas, zda staří čápi mladé přijmou.

Naděje na úspěch je ale veliká. „Za dvacet tři let existence naší stanice jsme k adopci dali čtyřicet pět mláďat čápa bílého a černého. Úspěšně jich bylo přijato a vyvedeno čtyřicet," podotýká ornitolog s tím, že například v Boru a Dlouhém Újezdě čapí rodinky opakovaně adoptovaly několik cizích mláďat.
Oproti minulým létům je situace poněkud jiná, co se týká stáří čápat. „Je v tom veliký rozdíl. Některá jsou už dost veliká a jiná jsou stará teprve dva týdny."

Rozdíl je dán zimovištěm. Ti, co přečkali zimu u nás nebo ve Španělsku, mají podstatně starší mladé než ti, kteří letěli ze zimovišť ve střední nebo dokonce jižní Africe. Jejich potomci jsou dnes maximálně třítýdenní. 
I podle stáří mladých si musí ornitologové vybírat vhodný čapí pár pro adopci. Už nyní do záchranné stanice stanice živočichů v Plzni míří další tři osiřelá mláďata, tak opět budou ornitologové hledat náhradní rodiče.

Kromě adopcí ornitologové kroužkovali luňáky červené, čápy bílé i černé, poštolky a jestřáby. Další místa, kam putovala mláďata k adopci jsou Dobřany, Spálené Poříčí, Dolní Bělá a Draženov.