„Akce se vydařila, počasí se umoudřilo a myslím, že přišlo i dost lidí – zhruba tři sta. Ráno se bavily hlavně děti. Bylo tady toho pro ně přichystáno hodně. Malovalo se jim na obličej, řádily v bublinové show. Odpoledne patřilo dospělým," popsala starostka Kladrub Svatava Štěrbová.

Kromě občerstvení zde lidé mohli zakoupit ručně dělané šperky, oděvy a každý návštěvník dostal na uvítanou propagační materiály o oslavách, pozvánky na další kulturní akce a pamětní medaili.

„Vzpomínkovou brožuru, kterou rozdáváme, sepsal Jiří Čechura, což je bývalý ředitel kladrubské školy a jsme moc rádi, že ho máme, protože díky němu máme Kladruby a okolní obce zmapované. Takových lidí ať je více," řekla.

Renáta Zíková vyrobila na oslavy pamětní medaile: „Jsou zde znázorněny vesnice, které slaví jubilejní výročí. Uprostřed je divočák, který znázorňuje myslivce. Ti totiž mají největší zásluhy na dni dětí. Nechala jsem vyrobit razítko, které se obtisklo do hlíny, která se pak musela vypalovat a nad celou výrobou jsem strávila dva měsíce."

V programu vystoupila hudební skupina Wyjou, umělci Uršula Kluková a Vlastimil Harapes a mnoho dalších.

„Doufám, že si to návštěvníci užili a budou si to dalších sedm set sedmdesát pět let pamatovat," dodala Štěrbová s úsměvem. V nejbližší době pořádá město akci s názvem Kladrockfest, která se koná 7. černa. Vystoupí na ní mimo jiné skupiny Morčata na útěku nebo Dymytry.