První orientační podobu včera dostal na tachovské radnici program Dnů evropského dědictví, které se budou v různých městech Evropy konat v polovině září. „Každý rok se Dny evropského dědictví setkávají s poměrně velikou přízní veřejnosti. Loni jsme je ještě zpestřili akcí pro mládež, proto chceme, aby také letos byl den, při kterém se otevírají jindy méně přístupné památky, zajímavý,“ uvedl místostarosta Tachova Jiří Struček.

Obyvatelé a návštěvníci okresního města se mohou 15. září těšit na to, že si budou moci prohlédnout interiér kláštera a kostela sv. Máří Magdalény a Alžběty, otevřen bude také kostel sv. Václava a chrám Nanebevzetí Panny Marie. Projít se bude možné příhradební uličkou, podívat se do věží, přístupný bude také objekt zámku, v němž sídlí radnice a umělecká škola, dále mlýn a jízdárna ve Světcích. „Loni se osvědčilo sbírání razítek na jednotlivých památkách. Letos bychom to chtěli rozšířit o židovský hřbitov,“ vyjádřila se včera ředitelka Městského kutlruního střediska Božena Vaňková.

V minulých letech se v Tachově stalo tradicí, že v některých památkách mohli jejich návštěvníci využít komentovaných prohlídek. Ty se připravují také pro letošní ročník Dnů evropského dědictví, ovšem ve větší míře. „Byli bychom rádi, kdyby komentované prohlídky nabízela všechna stanoviště. Využijeme posluchače dějepisného semináře tachovského gymnázia. Ve spolupráci s Muzeem Českého lesa připravíme historické kostýmy a texty pro komentované prohlídky,“ dodala Vaňková. Návštěvníci tachovských památek se mohou také těšit na promenádní koncert Dechového orchestru mladých, či na vystoupení Tachovského dětského sboru ve dvou kostelech.

V chrámu Nanebevzetí Panny Marie bude k vidění výstavka vzácných liturgických předmětů. Podrobný program Dnů evropského dědictví, které se v Tachově konají 15. září, přineseme začátkem příštího měsíce.

Glosu autora naleznete zde