V současné době roste v areálu nedaleko cesty na Mýto bezmála šest set stromků.

Některé stromy už také plodí svoje ovoce. „V loňském roce plodilo 37 stromků," upřesnila Deníku Ilona Gonová z odboru životního prostředí Městského úřadu Tachov. Ovoce bylo k vidění na dvou zahrádkářských výstavách. „Zatím je toho málo, takže ovoce bylo použito jako vzorky pro okresní zahrádkářskou výstavu v Tachově a pro krajskou výstavu v Plzni," upřesnila Gonová.

Nejvíce zastoupeny jsou v genovém sadu jabloně. Těch je 318, následují hrušně (129 stromků), slivoně (blumy, švestky), třešně, višně, ořešáky. V sadu najdeme také různé rarity, například nashi, hruškojeřáb a další.

Koncem loňského roku prošel sad kontrolami. „Byla to kontrola podle zákona o ekologickém zemědělství, kde bylo konstatováno, že byla zjištěna shoda s tímto zákonem. Tato každoroční kontrola podmiňuje čerpání výše uvedených dotací," vysvětlil ve zprávě pro radu města předseda občanského sdružení Genové sady Tachovska Miroslav Rolko.

Další kontrolu provedla loni v říjnu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Ta posoudila výsadby z roku 2007, na které přispěl program péče o krajinu. „V zápise z této kontroly je konstatováno, že je v genovém sadu prováděna péče o stromky, úhyn sazenic je téměř zanedbatelný, sazenice jsou ožínány, již nefunkční ochrana sazenic proti okusu byla nahrazena novou, k poškození sazenic zvěří ani jinému mechanickému poškození sazenic nedošlo," píše se ve zprávě pro radu města.

Další stromky přibudou do sadu v letošním roce. „Na jaře chceme pokračovat v další výsadbě, chystáme několik desítek nových stromků," informovala Ilona Gonová.

Na provoz genového sadu bylo v loňském roce potřeba necelých padesát tisíc korun, z toho největší náklady byly vynaloženy na práce, které prováděli dobrovolníci z občanského sdružení. Ti v sadu odpracovali 291 hodin.