„Provoz dopravní zdravotní služby v Tachově má problém se zastaralým vozovým parkem. Důvod, proč jsme požádali město, abychom mohli na leasing koupit dva sanitní vozy byl ten, že jsme dva vozy museli vyřadit z provozu, protože už nám neprošly technickou kontrolou," informoval ředitel polikliniky Petr Tuháček.
V provozu je v současné době sedm vozů, které jsou plně funkční. Běžně poliklinika v Tachově provozuje sanitních vozů devět. Časem se postupně obnoví celý vozový park.
Staré sanitní vozy mají najezděno přes čtyři sta tisíc kilometrů a do budoucna by podle ředitele mohla mít poliklinika problémy s technickou kontrolou.
Vozy, které pro uvedené zdravotnické zařízení jezdí, nejsou zásahové. „Jedná se o takzvané převozové sanitní vozy, nikoli o sanity rychlé záchranné služby. Sanity převáží pacienty k ošetření, vyšetření nebo k hospitalizaci do nemocnice," seznámil nás ředitel.
Cesta pacienta je hrazena zdravotními pojišťovnami. Převoz indikuje lékař – v praxi to znamená, že pokud lékař potřebuje pro svého pacienta sanitu, aby jej odvezla například na specializované vyšetření, vystaví žádanku a poliklinika vůz pro pacienta pošle.
Řidiči se na nové vozy těší. Každý z nich má svůj vůz, za který má zodpovědnost a pravidelně se stará i o běžnou údržbu a mytí.
Veškeré podklady pro nákup zpracovával ředitel polikliniky, spolu s dispečerkou a řidiči.
„Výměnu vozů jsme opravdu potřebovali," řekla Deníku dispečerka Šárka Špačková a dodala: „Jsem zodpovědná za to, aby se o své vozy starali a potvrzuji, že jsou opravdu pečliví. Každý z nich se na dva nové vozy těší. Přece jen se vybíraly i podle jejich představ. Pokud máme zabezpečit službu klientům, musí být na naše vozy spolehnutí."