„Letos bylo připraveno šest tras pro pěší a dvě trasy pro cyklisty. Minitrasa povede do okolí kostela svaté Anny a přes Chodovou Planou zpět. Na trase bude možno zakoupit buřtíka na opečení,“ láká Kašpar.

Ostatní pěší trasy odchází společně na Kříženec a pokračují do údolí Kosího potoka. Ty kratší se postupně odpojují a čtrnáctikilometrová jde do Otína, do Týnce a Plané. Ostatní pokračují pod Křínov a přes pastviny a les na okraj Týnce, zde dojdou k silnici a vystoupají do Vysokého Sedliště, kde se odpojí další trasa a ta jde podél vedení do Brodu a Plané. To je ta dvaadvacetiki­lometrová," vyjmenoval.

Ostatní pokračují do Dolního Sedliště, do údolí řeky Mže a do Josefovy Huti. Třicítka jde po červené přes Ústí a Brod nad Tichou do Plané. „Padesátka jde do Pavlovic a do osady Ústí a Brodu. Zde projdou obcí a jdou polní cestou na obec Nahý Újezdec. Před obcí se napojí na modrou značku a jdou přes Karlín do Plané,“ doplnil.

Cyklotrasy Kašpar hodnotí jako vyloženě vyhlídkové. „Trasa je Planá, Chodová Planá, Výškov, Dolní Kramolín, Holubín, Martinov až na silnici pod Výškovicemi. Sem je trasa společná s padesátkou.“ Cyklisté, kteří si vybrali kratší vzdálenost se odeberou do údolí Kosího potoka a údolím až pod Křínov a odtud přes Otín do Plané. „Cyklistická padesátka pokračuje do Buškovic a na okraj Boněnova, k okraji Hostíčkova a do Vysoké Jamného, Stanu, Kořene až do údolí Kosího potoka a podél něj do Michalových Hor a Plané,“ vyjmenoval.

Trasy se připravují zhruba od ledna. „Trasy se pak procházejí a projíždějí zhruba měsíc před akcí. O to se starám já a pan Čengery. S přípravami nám ještě pomáhají manželé Končelíkovy. Pochopitelně, že v den pochodu je už zapojen celý odbor turistiky a další. Celkem to čítá asi třicet lidí,“ řekl Kašpar.

Organizátoři, poté co projdou mapy a fyzicky i terén, musí začít řešit papírování. „Oznamujeme a čekáme na různá shválení. Od čtvrtka se takřka nezastavím a v neděli vyrážíme na trasy uklízet odpadky. Pak padnu do vany a do postele.“

Pro každého bude na závěr pochodu připravena cena. „Čtyřicítka je jistě velké číslo a letos jsme pro každého pochodníka připravili placku se znakem města anebo se znakem pochodu. Na minitrase si ji mohou lidé dokoupit. Není to diskriminace, ale finanční rozdíl startovného. Každý účastník dostane tradičně i diplom, botičku a již zmíněnou placku pochodu,“ prozradil Karel Kašpar.

A plány do budoucna? „Tak dalece neplánujeme, pouze oznamujeme, že termín dalšího pochodu je dvacátý duben příštího roku,“ nastínil Kašpar.

„Velkou oporou při organizování je TJ Sokol Planá, jehož součástí je odbor turistiky, dále město Planá a všichni sponzoři,“ uzavřel.