„Příští týden nám začínají noční oživené prohlídky. Také nás čeká festival Kladrubské léto, což jsou koncerty v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Na začátku srpna čeká návštěvníky Santiniho soutěžní hra ve spolupráci s klášterem v Plasích. Zájemci navštíví Santiniho dílo, můžou zde vyluštit tajenku a když se jim to podaří, tak mají do druhého objektu vstup zadarmo. Na měsíc srpen je také připravena poutní mše. Je toho docela dost," představil kastelán kladrubského kláštera Milan Zoubek.

Letní prázdniny jsou pro klášter hlavní sezónou „Jsme připraveni na více návštěvníků než v jiných okrajových měsících. Přes léto je organizace náročnější, ale za to bohatější," poznamenal Zoubek.


Klášter v Kladrubech nabízí pro prázdninové návštěvníky klasické prohlídky ve třech prohlídkových trasách. První trvá 60 minut a projdete si expozici historie kladrubského kláštera a benediktinského řádu, unikátní expozici svatého Jana Nepomuckého, jednu z nejrozsáhlejších v Evropě s přibližně 500 zpodobněními českého světce, ambitovou chodbu, barokně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, svatého Wolfganga a svatého Benedikta přestavěný Janem Blažejem Santinim a opatský byt.
Druhá trasa potrvá 50 minut a obsahuje zimní refektář lapidárium soch Matyáše Bernarda Brauna ze zámeckého parku ve Valči u Karlových Varů, rodinný archiv a knihovnu knížecího rodu Windischgrätzů a taktéž prohlídku samotného kláštera a expozici svatého Jana Nepomuckého.
Třetí trasa je i pro imobilní návštěvníky. Je bezbariérová a trvá 80 minut. Návštěvníci uvidí interiér barokně gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, svatého Wolfgang a svatého Benedikta přestavěného Janem Blažejem Santinim, ambitovou chodbu, zimní refektář, lapidárium soch Matyáše Bernarda Brauna ze zámeckého parku ve Valči u Karlových Varů, rodinný archiv a knihovnu knížecího rodu Windischgrätzů.

Pro návštěvníky zámku v Boru není připraveno příliš novinek. Hlavní program je totiž směřován na velkolepé a tradiční Zámecké slavnost.
„I u nás je připraven klasický, tradiční okruh prohlídek. Ten máme po celou sezónu stejný. Každé léto připravujeme zámecké, historické slavnosti, které jsou přichystány na 12. července – toto je vždy zpestření zámeckého léta. Při zámeckých slavnostech otevřeme výstavu o historii zámku a jeho obnově od roku 1997, kdy město získalo zámek a začalo s jeho rekonstrukcí. Výstavu návštěvníci mohou shlédnout v předsálí zámku po zbytek sezóny," prozradila kastelánka zámku v Boru Galina Marianna Kortanová.


Na zámku ve Svojšíně jsou taktéž stálé expozice. Na sobotu 2. srpna je pak připravován již třetí ročník zámeckých zahradních slavností. Akce je pořádaná obcí Svojšín ve spolupráci s Místní akční skupinou Český Západ – Místní partnerství a dalšími partnery, bude zaměřena na výstavu květin a květinových vazeb v obnovených prostorách zámeckého areálu, součástí bude celodenní kulturní program, například chutě a vůně baroka, dobový tanec, hudba a divadlo.
Na pouť svatého Petra a Pavla přijely i bývalé obyvatelky zámku ve Svojšíně. „V zámecké zahradě jsme přijali hosty. Zdejší zámek společně s rodinami navštívily dcery posledního předválečného majitele svojšínského zámku – Walburga a Barbara von Podewils," řekl místostarosta Svojšína Tomáš Petráň.