Už jenom čtrnáct dní chybí do ukončení hlavní návštěvní sezony památek v tachovském regionu. Památkáři a správci v současné době připravují objekty k zazimování. Provádí se také řada rekonstrukcí.

„V současné době probíhá v areálu kláštera v Kladrubech obnova nádvorních fasád budovy takzavného Nového konventu,“ informoval nás David Růžička, mluvčí Národního památkového ústavu v Plzni, pod jehož správu nejnavštěvovanější památka na Tachovsku patří. Na základě restaurátorských průzkumů bude při obnově fasád respektována původní barevnost omítek. „Akce je financována z prostředků ministerstva kultury a probíhá v rámci celkové obnovy konventu. Tato etapa navazuje na předchozí obnovu střech, která probíhala v minulých třech letech,“ dodal Růžička. Také zámek v Boru se chystá k zimnímu spánku. Pro návštěvníky bude přístupný ještě do konce října.

„Pak bude následovat vyklizení výstavních prostor, odvezeme obrazy a zámek zakonzervujeme,“ řekla nám Galina Kortanová, správce borské památky. V obležení dělníků bude v zimě také zámek ve Svojšíně. „Do konce roku bude ukončena rekonstrukce hospodářských budov v zámeckém areálu,“ uvedl Tomáš Petráň, člen svojšínského zastupitelstva. I když budou památky v rekonstrukci, neznamená to, že se zcela svým návštěvníkům uzavřou. Kladrubský klášter bude turistům zpřístupněn až do konce roku.

„V listopadu a prosinci se prohlídky uskuteční pro předem objednané skupiny čítající více než dvacet osob,“ připomněl Růžička. a nádvoří kláštera se uskuteční řada kulturních akcí, včetně vánočních koncertů v kostele Nanebevzetí Panny Marie. „Také my nehodláme v zimě zámek od návštěvníků izolovat. Zájemci o prohlídky se ale musí nahlásit předem,“ podotkla Galina Kortanová.

Ve druhý vánoční svátek, tedy 26. prosince, se v zámku uskuteční prohlídky za doprovodného programu šermířů. Zámecký areál ve Svojšíně také budou moci navštívit ti, co se předem a v dostatečném počtu objednají. Končící sezonu památkáři hodnotí kladně. „Kladrubský klášter letos navštívilo téměř třiadvacet tisíc lidí.

S porovnáním té loňské je to o tři tisíce návštěvníků více,“ vypočítal mluvčí plzeňského národního památkového ústavu. Také turisté si chvíle strávené při prohlídkách památek tachovského regionu pochvalují. „Když bych měl hodnotit celkově, tak to u mne na celé čáře vyhrál klášter. Hlavně jeho oživené prohlídky. Neznamená to ale, že by ostatní památky nestály za nic. Spíše naopak. Poznal jsem u vás hodně nového a v příštím roce se sem rád zase vrátím. K vidění je toho na Tachovsku opravdu hodně,“ těší se Jan Kadeřábek z Ostravska.