Půl století existence družstva je okresní výjimkou. „Je málo firem, které by trvaly padesát let. Většina jich se zprivatizovala, rozprodala, zanikla… Ale bytové družstvo přežívá všechny společenské i politické skoky," řekl člen představenstva bytového družstva Petr Nyč.

Začátek bytového družstva v Tachově sahá až do roku 1963. „Tehdy se našlo prvních šest odvážlivců a společně založili družstvo za účelem, že si postaví dům," dodal k historii předseda představenstva Pavel Šatra. Také to byl důvod k sběru fotografií a přiblížit veřejnosti historii výstavby družstevních domů na Tachovsku. Celkem se jim podařilo získat na sto dobových snímků a ty instalovali na osmnácti fotopanelech.

„V rámci celého okresu jsou k vidění různé domy. Zde například v Tachově je první družstevní dům postavený v roce 1964," ukazoval na fotografii Šatra a dodal: „Moji rodiče byli mezi prvními dvaceti osmi členy bytového družstva. Moje maminka byla vůbec první placenou pracovnicí družstva, pracovala jako ekonomka."

Zajímavostí je také informace týkající se nejnovějšího tachovského sídliště. „Tachov chtěl stavit další sídliště. Dostal ale podmínku, že bude sídliště takzvaně zahuštěné, jinak se nic stavět nebude. Tehdejší vedení Tachova na to kývlo. Dnes mají obyvatelé Rapotína obrovské problémy s parkováním," poukázal nynější předseda bytového družstva.

Výstava přináší pohledy na bytové domy z Tachova, Stříbra, Plané, Tisové, Třemešné, Přimdy, Rozvadova, Boru , Konstantinových Lázní a Bezdružic. Dnes spravuje Stavební bytové družstvo Tachov přes dva a půl tisíce bytů a několik set garáží na Tachovsku.