Není totiž nikomu známo, zda se ke čtyřem rezignujícím zastupitelům za ČSSD přidala i pátá, která je již delší dobu hospitalizovaná. Jasno není ani v tom, jestli je vůbec rezignace zastupitelů platná.

Na veřejném jednání zastupitelstva 26. dubna k překvapení přítomných členů zastupitelstva oznámil starosta Jan Terela rezignaci na funkci starosty. Po poradě oznámili svoji rezignaci další tři členové zastupitelstva. V tu chvíli bylo zřejmé, že zůstali pouze čtyři zastupitelé za Sdružení nezávislých kandidátů plus jedna členka za ČSSD, která byla a dosud je v nemocnici.

„Na krajský úřad přišel oficiální popis situace. Kolegové vstoupili do jednání s tamními zastupiteli. Z těch informací, které jsme měli k dispozici, jsem nabyl dojmu, že rezignace několika zastupitelů v Milířích neproběhla zcela v souladu se zákonem. Tam totiž chybí písemná forma rezignace a celé to jednání bylo poněkud chaotické," uvedl ředitel Krajského úřad Plzeň Jiří Leščinský. Jednáním s obcí pověřil kolegu Přemysla Tomašuka, který měl v pondělí dovolenou. Další informace budeme tedy zjišťovat dnes.

Ředitel Leščinský s největší pravděpodobností vychází ze zákona o obcích, který v § 55 říká, že: mandát zaniká dnem, kdy starosta obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva obce na jeho mandát. Zaniká dnem, kdy starosta podá rezignaci na zasedání obce. Z toho je zřejmé, že zastupitelé měli podat rezignaci písemně k rukám starosty. Ale u starosty, který nemá komu rezignační dopis předat, stačí zřejmě ústní podání. V Milířích je situace ještě zapeklitější, protože ve chvíli, kdy oznámili členové zastupitelstva rezignaci, už obec starostu několik minut neměla.

„V dopise zaslaném na krajský úřad jsme popsali, co se událo. Nevíme, jestli hospitalizovaná poslední členka zastupitelstva za ČSSD rezignovala. Pokud ne, zastupitelstvo je stále funkční. Na krajském úřadě nám poradili, abychom zatím počkali, dají-li odstupující členové zastupitelstva rezignaci písemně, " uvedla Zlata Tejmlová, kterou zbylí představitelé obce pověřili jednáním s krajským úřadem. „Nevíme, jestli byl z jednání proveden zápis, jeho provedením byla totiž pověřena jedna z odstupujících členů. Nejsem schopna se s ní domluvit, pokládá mi telefon. Proto jsme zpracovali jakýsi náhradní neoficiální zápis včetně usnesení, pod který jsme se všichni zbylí podepsali."

Popis situace poslala také na ministerstvo vnitra. Nyní zastupitelé čekají na rady, jak postupovat dál. Nemají přístup na radnici, nemohou na elektronickou ani kamennou úřední desku obce, aby o situaci informovali občany.

Chtěli jsme se odstupujícího starosty Jana Terely zeptat komu a jak odevzdal klíče od obecního úřadu, komu, kdy a jak předá agendu. Telefon však nebral. „Nebere ho ani mně," posteskla si Tejmlová.