Loňský projekt Kalendář splněných přání podpořil rodák ze Stříbrska a cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar. Letos. V letošním roce od sportovců neupustili a oslovili fotbalistu Pavla Horvátha.

Jinak výtěžek z kalendáře bude rozdělen mezi potřebné, podle aktuálně vydražené částky a výtěžku z prodeje kalendáře.

Nápad na letošní kalendář vznikl někdy zhruba před měsícem. „S mojí kolegyní Kateřinou Morovou, jsme začaly hned přemýšlet, jak by měl kalendář vypadat, kdo by měl být tváří kalendáře a pro koho by měl být kalendář focen," nastínila fotografka Věra Lukešová.

Kalendář bude pro letošní rok na motivy knihy Malý princ. „Je to příběh, který je nejenom mému srdci blízký, ale děti i dospělí ho mají rádi. Má svoji určitou hloubku a každá věková kategorie si z knihy vezme to své. Hlavně nejznámější citace z knihy – Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné – je pro náš nápad charitativního kalendáře nejbližší, protože si myslím, že mnoho lidí srdce pro dívání nepoužívá, tak třeba prostřednictvím našeho kalendáře to srdce použijí," prozradila fotografka.

První myšlenkou bylo focení na letadlech. Název projektu se přímo nabízel. „Název nás napadl téměř okamžitě ve spojení s letadly, proto tedy Na křídlech snů," dodává spolurealizátorka Kateřina Morová.

Poté padala mnohá slavná jména, ale nakonec našly obě autorky zalíbení právě ve fotbalistovi Pavlu Horváthovi.

„Už jsem nějaké kalendáře fotil, hlavně sportovní, ale tohle bylo výjimečné. Snažil jsem se to stříbrským slečnám nezkazit," uvedl sportovec.

„Dalším úkolem bylo vymyslet, koho budeme fotit. Mně osobně se líbila představa toho, že budeme moci opět fotit někoho, kdo se běžně do role modelky nedostane. Takže jsem poprosila naše mladé a krásné slečny ze Stříbra, zda by měly chuť s námi opět fotit, a ty byly pro. Za to jim patří moje poděkování a poklona. Ne vždy to bylo úplně snadné," řekla Lukešová.

Celá akce mohla být uskutečněna jen díky Luďkovi Krausovi, protože nám zapůjčil letadla a dopřál nám zázemí.

„Na fotografiích uvidíte celorepublikově známého fotbalistu Pavla Horvátha, který se fotil s našimi modelkami z řad handicapovaných, ačkoli já je tak nevidím, protože minimálně při focení byly až nadpozemsky dokonalé a úžasné včetně jejich rodičů. Samotná atmosféra při focení kalendáře byla těžko slovy popsatelná a já osobně jsem se cítila jak ve světě, kde se lusknutím prstu může splnit cokoli, i když to tak bohužel nejde v realitě," popsala.

Fotografie do kalendáře se právě graficky upravují. Předběžně se počítá se dvěma sty kalendáři v prodeji, s cenou minimálně 250 korun. Pokud bude chtít někdo podpořit více, může.

Slavností křest je naplánován na 28. listopadu od 18.30 hodin na radnici města Stříbra. Zde se charitativní kalendář pokřtí a dojde k dražbám. „Budeme dražit kalendář, dres Fotbalového klubu Viktoria Plzeň, originální fotoplátno s Pavlem Horváthem. Myslím, že není úplně třeba křest stylizovat v nějakém duchu, když už samotný kalendář stylizován je. Půjde jen o slavnostní společenskou událost, které se zúčastní i tvář našeho kalendáře – Pavel Horváth," řekla Lukešová.

„Ráda bych pozvala všechny, kteří chtějí prožít nevšední večer ve společnosti charismatického a přátelského Pavla Horvátha, který kalendář i pokřtí. Můžete se těšit i na vynikajícího plzeňského moderátora Luďka Holého, který nás opět provede večerem a též díky jeho kulturním vystoupením nás naladí do té správné, troufám si říct, pohádkové nálady. A budu ráda, když díky dražbám a zakoupení kalendáře nám pomůžete udělat radost těm, kteří to potřebují," ukončila fotografka Věra Lukešová.