Organizátorem akce je Místní akční skupina Český západ. Zájemci o přednáškové odpoledne se v muzeu sejdou v úterý 16. května ve 14 hodin, předpokládaný čas ukončení je v 18 hodin. Podle organizátorů se jedná už o druhé podobné setkání a připravená akce je podle jejich názoru pro pedagogické pracovníky velice užitečná a přínosná.

"Už zaměstnanci předškolního vzdělávání se často setkávají se žádostí maminek cizí státní příslušnosti o umístnění jejich malého dítěte do jeslí, nebo mateřské školy. Časté bývá, že dítě ve své primární rodině mluví pouze rodným jazykem a s češtinou se setkává poprvé až v kolektivu mezi ostatními dětmi. Je potřeba, aby pedagogický pracovník uměl s dítětem komunikovat. Týká se to ale i všech ostatních pracovníků ve školství. Řešit chceme také motivaci cizinců k posílání svých dětí do našich škol. Ta je ne vždy velká, protože rodiče migrují za prací a neberou pobyt tady u nás za stálý ,“ řekl Deníku projektový manažer MAS Český západ Jan Florian.

Okresní kolo soutěže Mladý zahrádkář se uskutečnilo v Domě dětí a mládeže Mraveniště v Tachově.
Mladí zahrádkáři soutěžili ve znalostech z přírody

Úterní prezentace je tentokrát určená i pro rodiče dětí. Program bude zaměřen právě na spolupráci mezi školou a rodiči. Mezi prezentujícími vystoupí i Tomáš Feřtek z organizace EDUin, který představí koncept otevřené školy „Rodiče vítáni“.

Následovat bude debata o vzdělávání dětí s odlišným mateřským jazykem, která bude zakončena projekcí francouzského filmu Babylon v lavicích, který vypráví o třídě, ve které se sešli žáci z celého světa. Film pomůže divákům pochopit, jaké to je být cizincem v nové zemi, neznat jazyk, zvládat školu a řešit další okolnosti spojené s tím, že je někdo migrantem.