Více než polovina obyvatel Pernolce se sešla o víkendu na brigádě u kostela sv. Anny. „Máme šestapadesát obyvatel a na brigádu přišlo devětadvacet dospělých lidí, což je opravdu nevídané,“ vyjádřil se Pavel Ryba, jeden z organizátorů pernolecké pouti, která bude za měsíc. „Musíme kostel a jeho okolí na pouť řádně připravit.

Proto jsme v sobotu sekali trávu, klučili křoví, vykopávali pařezy, čistili cestu, zkrátka jsme se snažili okolí kostela zkrášlit,“ uvedl Ryba. Hlavní program pernolecké pouti se sice odehraje uvnitř vesnice, ale ke kostelu sv. Anny vyjde v neděli 22. července ve 13 hodin procesí a ve 14 hodin začne v kostele mše svatá. V Pernolci chtějí letos opět překonat rekord v největším počtu návštěvníků nejmenšího místa za jeden den.

Tímto rekordem je víska zapsaná v české Guinnessově knize rekordů. Program pernolecké poutě bude mít vůbec bohatý program. Vedle už zmiňovaných akcí se uskuteční ukázky řemesel, se kterými vás seznámíme v dalších vydáních, staročeský jarmark s pouťovým zbožím i hostina z doby renesence se zpěvy i tanci. Do areálu bude vstup zdarma, pouze na kapelu Čechomor se bude vybírat vstupné.

Po oba dny konání poutě bude mezi Tachovem, Pernolcem a Starým Sedlištěm pendlovat vláček tažený parní lokomotivou zvanou Kafemlejnek. I jeho jízdní řád přineseme v dalších vydáních Tachovského deníku.