Přestavba plánské výtopny na biomasu byla v rámci České republiky vyhodnocena jako Projekt roku 2006 v systémech dálkového vytápění a chlazení. Ohodnocení získalo město od Teplárenského sdružení ČR spolu s Českou energetickou agenturou a Státním fondem životního prostředí. „Jsme rádi. Ani jsme to nečekali. Nikam jsme se totiž nepřihlásili,“ řekl nám Karel Vrzala, starosta Plané.

V Plané chtěli kotelnu s použitím obnovitelných zdrojů. „Bylo by jednodušší upřednostnit plynové kotle a nechat lidi platit pět set korun. My jsme ale uvažovali o jiné alternativě,“ uvádí starosta. „Peníze navíc zůstanou v regionu, nepůjdou nikam do zahraničí. Vytvoří se i nová místa. Je třeba člověka, který biomasu obstará. Navíc jsou tady nulové exhalace,“ vysvětluje starosta. Mezi lidmi panují obavy, že smlouva je pro město nevýhodná.

„Nechápu, jak starosta mohl podepsat tuto smlouvu. Při prvním přečtení je jasné, že je pro město nevýhodná,“ uvádí Jan Teplík, zastupitel města. „Smlouvu připravil Státní fond životního prostředí. Stala se i přílohou při výběrovém řízení. Není to tak jednoduché. Pro získání dotací jsme smlouvu museli podepsat,“ uvedl Vrzala. „Já osobně si myslím, že nebude nevýhodná, smlouva byla dřív než vybraná firma,“ konstatoval starosta. Jeho slova potvrzuje i společnost Tenza, která vyhrála výběrové řízení na provoz kotelny.