Nepřízeň počasí a bohatá účast diváků doprovázely včera dopoledne slavnostní otevření nově postaveného silničního obchvatu části Plané a lávky pro pěší. „Byli jsme se tady podívat, aby měly děti památku na tuto historickou událost,“ řekla nám na místě učitelka Zálkladní školy v Plané Na Valech Libuše Floriánová.

„Nemyslím si, že by někteří žáci měli kratší cestu do školy, ale je to významná stavba pro město. Spojili jsme návštěvu bazénu s touto akcí,“ dodala učitelka, která doprovázela žáky třetí a čtvrté třídy na autobus a společně tak mohli poprvé využít lávky. K přestřižení pásky a zprovoznění lávky došlo kráce po deváté hodině. Nůžky do ruky vzali Václav Votava poslanec Parlamentu ČR a Karel Vrzala starosta Plané.

Hodinu nato došlo i na otevření silničního obchvatu a první řidiči se mohli svézt po novém dvoukilometrovém úseku. „Stavba stála celkem 157 milionů korun a dalších 2,7 milionu dalo město Planá na přístupové části,“ řekl Karel Vrzala. Stavba se začala připravovat už před patnácti lety. Obchvat značně uleví obyvatelům Nádražní ulice, kde po otevření dálnice D5 jezdilo tisíce aut denně. „Přivaděč měl být hotový už před dostavbou dálnice, což se nepovedlo. Po dnešku si ale lidé v Nádražní náležitě oddechnou,“ dodal Vrzala.