Ten má stát téměř šestnáct milionů korun, které město uhradí ze svého rozpočtu. „Planá má už více než deset let přebudovanou kotelnu z uhlí na ekologickou biomasu. Normy jsou ale stále přísnější, takže stále přibývají i opatření na bezpečné a ekologické fungování. Nový odlučovač se bude montovat přes léto při odstávce kotelny. Hotovo bude před zimou,“ řekla Tachovskému deníku plánská starostka Martina Němečková.

Podobně nákladné úpravy muselo pětitisícové město udělat kvůli nečekaným změnám ve vyhláškách také loni na čistírně odpadních vod. „Loni jsme dali na čistírnu odpadních vod odkalovač a zařízení na odstraňování fosforu,“ uvedla dále starostka a dodala, že letošní rekordní investice města asi šedesát milionů korun, pokryjí úspory z minulých let . „Část rozpočtu se vloni nestihla profinancovat, například za přestavbu kina a smuteční síně. Peníze jsme proto přesunuli do letošního roku,“ vysvětlila Martina Němečková.

Město Planá investuje do nových staveb a oprav ročně patnáct a ž dvacet milionů korun z daňových příjmů a zbytek doplňuje z fondu rezerv. V letošním rozpočtu se z tohoto fondu zapojí do rozpočtu čtyřicet pět milionů korun.

Bez rezervních prostředků by většina měst nemohla dělat žádné větší akce. „V našem případě třeba dokončit náměstí, jehož rekonstrukce bude stát pětatřicet milionů korun. Někdy je rozpočet přebytkový a někdy schodkový. Vždy je ale třeba posoudit ekonomickou bilanci města ne podle jednoho kalendářního roku ale ve vývoji několika let,“ uzavřela starostka.