V dětském domově v Plané mají z úspěchu pochopitelně radost. „Nám se podařilo uspět už v regionálním kole a do celostátního finále v Praze postoupily dva týmy. Jeden získal třetí místo, umístění dalšího nevíme, ale zřejmě se vyhlašovalo pořadí jen na prvních třech místech," sdělila Deníku zástupkyně ředitele dětského domova Lenka Kompánková.

V Praze na Ladronce, kde se finále konalo, vyhrál v kategorii dětských domovů tým z DD Solenice, na druhém místě skončil DD Kašperské Hory a třetí místo patřilo společně DD Most a právě plánskému Čtyřlístku. Úspěšný tým reprezentoval ve složení Nikola Sochůrková, Zdeňka Výplachová a Marie Pražáková.

„Jsme rádi, že se dětem daří vynikat v těchto praktických dovednostech. Že si takový úspěch mohly připsat, pro ně i pro nás to hodně znamená a samozřejmě budeme tuto jejich aktivitu dál rozvíjet," doplnila Kompánková s tím, že jako odměnu si děti přivezly kuchyňské potřeby, které v dětském domově určitě využijí.

Finále soutěže Zlaťáci v kuchyni se zúčastnilo 28 týmů ve dvou kategoriích. Úkolem dětských družstev bylo zaujmout porotu pochutinami studené kuchyně, které navíc musely splňovat zásady zdravé výživy. Úspěšné plánské družstvo vytvořilo talíř s variacemi ovoce a zeleniny a ve volné disciplíně zeleninový talíř s cherry rajčátky.

V první disciplíně tak tvořily týmy díla z předem daných kusů ovoce a zeleniny na téma Den dětí, ve druhé měly prostor na přípravu zdravého pokrmu z vlastních surovin.

„Jsme velmi překvapeni, jak úžasné, nápadité a vtipné pokrmy děti v rámci půlhodinového limitu připravily. Rozhodnout o vítězi bylo velmi složité, protože skvělých výtvorů jsme viděli hned několik. Nakonec porotu přesvědčily pokrmy, které byly nejen jedinečné z hlediska kreativního nápadu a zpracování surovin, ale i chuťové vyváženosti," prozradila za pořadatele soutěže Judita Urbánková.

Porotci Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé Pětky, Pavel Suchánek, výživový poradce a Martin Kudlík, mistr kuchař, byli nadšeni vysokou úrovní prezentovaných výsledků.