„Důležité je , aby zkontrolovali, jestli nejsou například podvozkové části nějakým způsobem poškozené. Například, jestli nenajel řidič na nějakou zmrzlou muldu,“ říká Miroslav Volf, vedoucí servisních služeb stejnojmenného podniknu ve Stříbře. „Ovšem s letní směsí se to nemusí nijak přehánět. Lepší je zimní. To doporučujeme i našim zákazníkům,“ dodává.

Pokud se ale nechcete mořit s domácí prohlídkou automobilu, službu odvedou servisy. „Uděláme diagnostiku, uděláme kontrolu provozních náplní. Co se týče klimatizací, tak je vyčistíme na žádost zákazníka. Je to ale individuální. Může se totiž stát, že zapáchá,“ míní Volf. Dále servismani obvykle projdou celý podvozek, prověří i výfukovou soustavu. „Samozřejmostí je i kontrola brzdové soustavy.“

Připomíná, že je nutné se podívat i na to, jestli z auta něco neteče. „Vše musí těsnit. Od motoru až po chladící soustavu. Navíc servis by měl změřit i koncentraci chladícího elementu,“ připomíná s tím, že průběžnou kontrolou by měl projít i olej a akumulátor. „Odbýt by se nemuselo ani promazání pantů dveří a kontrola světel,“ doplnil Volf.

Zmínili jsme i výměnu pneumatik. Ty by se měly ze zákona měnit až po jednatřicátém březnu. V případě, že si je řidič vymění před tímto datem a bude vlídné počasí, neměl by mít problém ani s policií. Musí mít ale na paměti, že pokud nasněží a policisté jej zkontrolují, dostane pokutu. „Za tento přestupek může policista uložit pokutu až dva tisíce korun,“ podotýká Dagmar Jiroušková, tachovská policejní mluvčí.

Odborníci navíc tvrdí, že letní obutí by se mělo na vůz dávat ve chvíli, kdy teploty nespadnou pod šest stupňů Celsia. „Je to tím, že zimní guma má jiné složení, než letní,“ uzavřel servisman Miroslav Volf.

Kde to klouže

Po silnicích Tachovska jezdíme každý den. Spolu se silničáři jsme připravili seznam nejrizikovjěších míst, kde by vás ještě mohla březnová námraza překvapit.

Lesní úsek včetně ostré zatáčky mezi Tisovou a Novou Hospodou, silnice z Tachova do Pavlova Studence, zatáčky za Chodovou Planou u Regentu, serpentiny mezi Planou a Černošínem, křižovatka u Záchlumí, silnice ze Stříbra k dálnici D5, silnice mezi Strahovem a Kokašicemi, silnice mezi Přimdou a Svatou Kateřinou, úsek mezi Lesnou a Starou Knížecí Hutí, silnice mezi Broumovem a hraničním přechodem, silnice mezi Žďárem a Halží, komunikace mezi Michalovými Horami a Boněnovem a Hostíčkovem, silnice z Labutě do Hošťky, silnice mezi Skapcemi a Kostelcem a zatáčky nad Caltovem.

Orientační ceny letních gum

Přinášíme přehled orientačních cen nových letních pneumatik.

Ceny jsou uvedené za jeden kus včetně DPH.

13“ od 600Kč (Barum Brillantis) do 2500Kč (Michelin Energy E3B)

14“ od 840Kč (Goodride H550A) do 3600Kč (Fulda Assuro)

15“ od 960Kč (Goodride SA-05) do 14 700Kč (Pirelli PZero Asi).

16“ od 1390Kč (Goodride RVH680) do 11890Kč (Avon CR27)

17“ od 1300Kč (Goodride SV 308 XL) do 13260Kč (Michelin PS2)

18“ od 1700Kč (Goodride SV 308XL) do 15900 Kč (Pirelli Pzero Corsa)

19“ od 2400Kč (Rotala F105X) do 19000Kč (Michelin S RunFlat)