Akce návštěvníkům nabídla zajímavý program. Od půl deváté se mohli účastníci pochodu scházet ve Strahově a poté se vydali podél železniční tratě směrem na bezdružické vlakové nádraží. Trasa byla dlouhá dvanáct kilometrů.

„Ze Strahova se půjde po červené turistické značce směrem ke Studánce lásky," řekl Deníku Jiří Bízek, spoluorganizá­tor akce.

Trasa probíhala po naučné stezce Ke Studánce lásky a obsahovala dvě stanoviště spojená s historií železnice. Prvním byla zmíněná studánka, kde dříve docházelo ke zbrojení vodou – čerpala se zde voda do lokomotiv. Druhým stanovištěm byla bývalá vlečka kamenolomu. Zde se dříve nakládal štěrk a přepravoval se po železnici.

„Pochodu jsme se zúčastnili, šli jsme celou trasu. Terén byl dobrý, občas zafoukal vítr. Manžel sleduje průběžně tyto akce, tak jsme s rodinou vyrazili," sdělila Deníku rodina Hálova ze Stříbra.

Cíl pochodu byl na vlakovém nádraží v Bezdružicích, kde byl pro účastníky pochodu a návštěvníky této akce připraven bohatý program.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout nově vznikající železniční muzeum a nakouknout do historických vozidel Českých drah. Prvním vozidlem je motorák a druhým malá posunovací lokomotiva zvaná například Skokan nebo Prasátko," představil program Bízek.

V rámci celé akce nasadily České dráhy na pravidelnou vlakovou linku Pňovany – Bezdružice v současnosti nejmodernější motorovou jednotku RegioShark. Ten byl z Pňovan do Strahova, kde začínal pochod, plně obsazený. Lidé dokonce i stáli. Pochodu se zúčastnilo kolem šedesáti osob. Nálada ve vlaku a později i na pochodu byla velmi veselá a účastníci si všech aktivit užívali.

RegioShark poté jezdil celé odpoledne pravidelnou linku Pňovany – Bezdružice.

„O této akci jsem se dozvěděla od známých. Je to pro mě něco nového, zajímavého. Velmi se mi líbil přistavený vlak RegioShark," zhodnotila akci Josefa Ladrová.

Součástí programu byla také soutěž pro děti formou kvízu na téma železnice. Poté byli vybráni tři výherci, kteří dostali knihu o lokálce.

Na programu bylo také první jarní pečení špekáčků u výtopny lokomotiv – buřta dostal každý za odměnu. Účastníci si odnesli také pamětní pohlednici.

Organizátoři v průběhu akce také zajistili otevření hasičského muzea v Konstantinových Lázních, možnost využití wellness centra a v místní restauraci mohli účastníci akce po předložení účastnického listu dostat občerstvení za speciálně upravené ceny. Akce byla pořádána Společností pro veřejnou dopravu a Plzeňskou dráhou s podporou města Bezdružice.

Iveta Luňáková