Sláva se uskuteční o víkendu 21. a 22. července v rámci tradičního Bezdružického parního léta, kdy se na trať vypraví parní a historické motorové vlaky. „Centrem veškerého dění se stane nádraží v Bezdružicích. Zde se po celý den budou konat představení hudebních a tanečních skupin, divadelní představení pro děti. Chybět nebude ani výstava o historii železnice," uvedl Miroslav Klas ze sdružení Plzeňská dráha. Ta si dala za úkol péči a zvelebení trati z Bezdružic do Pňovan.

Malí i velcí se mohou mimo jiné mohou povozit šlapací inspektorskou drezínou. Nad zdárným průběhem akce budou dohlížet uniformovaní četníci a občerstvení poskytne originální vlakové bistro.

Součástí oslav bude i pochod za dostavbu trati z Bezdružic do Teplé. Ten se bude konat už podvanácté a odstartuje v neděli 22. července v 10.20 hodin z vlakového nádraží Teplá. „Trasa je dlouhá přibližně patnáct kilometrů a je vedena půvabnou opuštěnou krajinou, po lesních, polních či místních komunikacích do Bezdružic. Cestou je možnost koupání v rybnících, občerstvení v klášteře Teplá," pokračoval Klas. Pochod povede úseky značenými fáborky i po pásových turistických značkách. V cíli pochodu na nádraží Bezdružicích se uskuteční dopravně kulturní akce Bezdružické parní léto.

O dostavbu trati z Bezdružic do Teplé se místní obce zasazují již od počátku 20. století. Nový impuls myšlenka získala po roce 2001, byly znovu zpracovány předběžné projekty záměru včetně studie proveditelnosti pro Správu železniční dopravní cesty, jako správce kolejové sítě v Česku. „Vybudováním trati mezi Bezdružicemi a Teplou a stavebními úpravami současné bezdružické trati, by bylo možné získat rychlé železniční spojení plzeňské a karlovarské aglomerace. Vedlo by to k výraznému zvýšení počtu cestujících a kvality přepravy vůči současnému autobusovému spojení," obhajuje výstavbu nové železnice Miroslav Klas.