Co rodiče ale děsilo nejvíce, byli unavení řidiči, kteří měli před sebou několik set kilometrů k moři. Zoufalí rodiče tedy přivolali na místo policii a místostarostu města Stříbra Martina Záhoře, který jim přislíbil právní pomoc.

Rodiče řešili velice tíživou situaci, zda své ratolesti poslat autobusem, který se zdál nebezpečný a nevyhovoval tomu, co agentura slibovala, nebo zájezd nechat propadnout a překvapeným dětem říct nějaké rozumné odůvodnění.

Několik rodičů se nakonec rozhodlo své děti dopravit k moři osobními automobily, patnáct dětí zůstalo doma a po dlouhých hodinách přišla zpráva, že autobus do Chorvatska dorazil se zbytkem zájezdníků v pořádku.

„Začalo to už tím, že autobus nedorazil včas a ani na místo, kde byl určen sraz. Místo odjezdu v pátek v 17 hodin byl přistaven kolem třiadvacáté hodiny. Autobus byl podle mne v naprosto dezolátním stavu. Nebyl schopný ani vyjet kladrubský kopec, kde jeho jízda skončila. Hned jsme měli telefon od dcery, že se autobus nemůže rozjet. Takže jsme na místo jeli a také jsme přivolali policii, protože se nám celá záležitost nelíbila od začátku," popsala Alena Kašíková, matka jednoho z dětí, které mělo odcestovat.

Po několikahodinových dohadech autobus tedy vyjel, ale s ne plným obsazením. Krom dětí samostatně také odjížděly celé rodiny.

„Nevěděli jsme, co máme dělat, protože se děti těšily na dovolenou u moře, ale my měli strach. Nakonec se nabídli dva pánové, kteří děti tedy do Chorvatska dopravili osobními auty. Když autobus dojel na místo, dostali jsme zprávu, že jsou všichni v pořádku," dodala.

Autobus mířící do Chorvatska měl hlavně problémy s klimatizací a několik sedaček bylo úplně mokrých. Kdyby do něj nasedli všichni cestující, určitě by v suchu neseděli.

„Voda z klimatizace tekla přímo proudem na sedačky, i na lidi a prosakovalo to do přízemí autobusu. Mně to jako pohodlná jízda zkrátka nepřijde," zhodnotila matka dítěte.

Na místo přijeli policisté z obvodního oddělení v Boru, kteří prohlédli technický stav vozu. Na místo je přivolala jedna z pasažérek.

„Oznamovatelka uvedla, že si není jistá technickým stavem autobusu a že by měl být autobus po závadě. Hlídka z Boru u Tachova přijela na autobusovou zastávku, kde byl autobus přistaven, provedla technickou kontrolu. Dle vyjádření řidiče měl autobus závadu na potrubí klimatizace, což nebránilo provozu autobusu. Z hlediska optické kontroly nebyla shledána technická závada, která by bránila další jízdě," informoval policejní mluvčí Jan Koželuh.