Na financování provozu pohotovosti se podílí kromě Karlovarského kraje také Plzeňský kraj, který tak vyřešil dlouhodobé problémy se zajištěním chirurgické pohotovosti na Tachovsku. Kraj totiž loni vypsal veřejnou zakázku na chirurgickou pohotovost za 5,2 milionu korun, najít vhodného poskytovatele se však nepodařilo. „Proto považujeme dohodu s Karlovarským krajem za velmi přínosnou, protože jednu třetinu pacientů v Mariánských Lázních tvoří občané z Tachovska," vysvětlila plzeňská krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Pracoviště nebude otevřeno nepřetržitě, ale do 21 hodin. Cílem města Mariánské Lázně, které se na financování podílí dvěma miliony z celkových sedmi a půl, je zajistit v příštích měsících nepřetržitou službu. Potvrdil to starosta lázeňského města Petr Třešňák.

Plzeňský i Karlovarský kraj provoz pohotovosti podpořily každý částkou 1,2 mil korun určenou na jeden rok.

Finanční prostředky Karlovarského kraje jsou určeny na všeobecnou lékařskou pohotovost, peníze Plzeňského kraje potom na provoz chirurgické pohotovosti. „Na fungování chirurgické pohotovosti je zapotřebí větší komplement služeb – laboratoř, sono a rentgen. Jsme proto rádi, že se nám povedlo v mariánskolázeňské nemocnici přispět k tomu, aby tu chirurgická pohotovost fungovala," ocenila radní Stárková.

Pro obyvatele lázeňského města a okolí pak bude k dispozici nejen chirurgická, ale všeobecná pohotovost. „Mariánskolázeňsko bylo posledním místem na mapě Karlovarského kraje, kde jsme neměli zajištěnou pohotovostní službu," vysvětlil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Lékařská pohotovostní služba v Mariánských Lázních bude otevřena ve všední dny od 15:00 do 21:00 hodin, o víkendech a svátcích od 9:00 do 21:00 hodin. Do 21:00 hodin bude k dispozici pro akutní případy i chirurgická ambulance.

Pacienti z Tachova a okolí mají k dispozici ve večerních a nočních hodinách a o víkendech pohotovost na Poliklinice v Tachově, ovšem jedná se o klasickou pohotovost bez specializovaného chirurgického pracoviště. Dětská pohotovost je pak v areálu nemocnice v Plané.