„Policisté chtějí udělat maximum při dohledu nad samotnými hřbitovy i zaparkovanými vozy a svou přítomností na těchto místech přispět k ochraně osob a majetku," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. „Policie apeluje na samotné návštěvníky hřbitovů a řidiče zaparkovaných vozidel, aby pamatovali na to, že auto není trezor a nezavdávali příčinu nenechavcům k vloupání do vozidel a krádežím věcí," doplnila.

Policisté žádají občany, aby nenechávali ve vozidlech žádné cennosti a cenné předměty, batohy ani jiná zavazadla, pro jistotu ani oblečení a další věci. „Z praxe je známo, že někdy stačí k vloupání do vozidla opravdu jen pár vteřin," uvedla Brožová.

Hřbitovy bývají často na odlehlejším místě a to je podle strážců zákona příležitost pro ty, kterým úcta k zesnulým nic neříká. „Jsou známy případy, kdy si občané z auta vezmou pouze věci potřebné pro úpravu a údržbu hrobů, ale přitom ve vozidle zanechají na viditelných místech kabelky, tašky a další věci. Tyto situace jsou přímo magnetem zlodějovy pozornosti a při návratu ze hřbitova mohou lidé nalézt jen rozbité okno a vykradené vozidlo," upozornila policejní mluvčí.