Ideální situace pro kapsáře. Vánoční shon v obchodech, taška odložená v nákupním vozíku, uvnitř peněženka nebo mobil. Stačí se jen na pár vteřin otočit a jste bez peněz. Nebo bez telefonu. V horším případě bez obojího. To je situace, před kterou varovali ve čtvrtek v jednom z tachovských supermarketů tachovští policisté v rámci celorepublikové informační kampaně s názvem Obezřetnost se vyplatí.

„Právě na vyšší riziko kapesních krádeží v předvánočním období policisté nakupující upozorňovali. Toto období a shon spojený s tím je totiž velkým lákadlem pro kapesní zloděje, kteří využívají nepozornosti zákazníků," uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Nejčastěji kapsáři úřadují, když zákazník nechá svoji tašku nebo kabelku odloženou bez dozoru v nákupním vozíku nebo v prodejním regále. „Pro pachatele pak není nic snazšího, než se během krátké chvíle zmocnit celé kabelky či tašky, nebo z nich vzít peněženku, mobilní telefon či jiné věci," uvedla mluvčí s tím, že stejně tak mohou pachatelé v nestřežené chvíli odcizit cenné věci z batohů, které nosí zákazníci na zádech, nebo z otevřených kabelek.
Policisté proto doporučují, aby měli lidé v nákupních centrech i v hromadných dopravních prostředcích své věci neustále pod kontrolou a aby byli ostražití.
„Při dnešní akci rozdávali policisté zákazníkům informační letáky s radami, jak se kapesním krádežím vyvarovat a jak se chovat, pokud se obětí takového protiprávního jednání zákazník stane," dodala Jiroušková.

Jednou ze zákaznic, které si odnesly varovný letáček a přívěsek na klíče jako pozornost, byla Veronika Vrkočová z Tachova. „Je to určitě dobře, že policisté zákazníky před kapsáři varují. Já osobně jsem měla štěstí a s kapesní krádeží jsem se na vlastní kůži nesetkala. Peníze si v obchodě dobře hlídám. Ale taková osvěta je určitě prospěšná," řekla Deníku.