Od zbytečných návštěv ordinace má odradit třicetikorunový poplatek. Ten by měli za necelé tři měsíce vybírat lékaři od pacientů za každé vyšetření, a je součástí reformy veřejných financí.

Lékařům hrozí od pojišťoven pokuty

Podle zákona je lékař povinen poplatek od pacienta vždy vybrat. V případě, že to opakovaně neudělá, vystavuje se trestu od zdravotní pojišťovny. Ta mu může totiž za nevybrané poplatky uložit pokutu. Ty mají lékaře donutit, aby poplatky vybírali.

„Poplatky budeme vybírat, ale zatím si nikdo neumí představit jak, a navíc pacienta musíme vyšetřit i bez peněz “ říká lékař pro děti a dorost František Barták, který považuje toto rozhodnutí za velmi kontroverzní. „Na Slovensku poplatky u lékaře zrušil Ústavní soud, protože byly v rozporu s ústavou,“ pokračuje Barták. „Problém vidím v tom, že společnost na takové změny není připravena. Lépe by to lidé akceptovali zřejmě hned po revoluci v roce 1989. Obávám se, že lidé na sobě začnou šetřit a do ordinací budou chodit jen s vážnými nemocemi,“ dodal lékař.

„Čerpám informace z tisku a televize. Nic konkrétního, jak vybírat poplatky nemám,“ pověděl Jiří Morávek, lékař z Tachova. „Asi budeme pacientům vydávat pokladní doklad a pořídíme si trezor,“ vysvětlil. Na případné dlužníky a vymáhání jejich dluhů nebude mít čas. „O to se musí postarat pojišťovny,“ odvětil doktor.

Praktická lékařka z Boru potvrzuje, že žádné pokyny o výběru poplatků zatím nepřišly. „Všechno je velice neurčité. Jakýsi manuál by měla poslat pojišťovna. Problém ale vyvstane s neplatiči,“ poukazuje Hana Bultasová z Boru. „Vzniknou tak dluhy, které bude muset někdo uhradit. A to mám posílat doporučené dopisy dlužníkovi a vymáhat pohledávku? To raději těch třicet korun za něho zaplatím,“ uvádí borská lékařka.

Pacientům se rozhodnutí nelíbí

„Ne, vůbec se mi to nelíbí. Kolikrát jdu s chřipkou k doktoru, a pak sedím v čekárně i čtyři hodiny. A to mám ještě platit?“ řekla nám v čekárně u lékaře v Tachově Zdena Nováková. „Jestli to tak bude dál, lidé si raději ani nepůjdou lehnout do nemocnice,“ dodala. „Dost platím za položky na receptu. A teď ještě u doktora. Lidé nebudou chtít platit za léčení,“ poukázala pacientka, v čekárně, která nechtěla být jmenována.

 

Výše poplatků

30 korun zaplatí pacient za položku na receptu, návštěvu prakického lékaře, zubaře, pediatra, gynekologa, logopeda i ambulantního specialisty
60 korun má stát den v nemocnici, lázních, dětských léčebnách a ozdravovnách
60 korun má stát také den pobytu novorozence v inkubátoru
30 korun bude odpuštěno pacientům dlouhodobě a vážně nemocným a při prevenci