„Žehnání je klasický obřad katolické církve. Je to prosba o boží ochranu na cestách aby je Bůh uchránil před nehodami, svými chybami ale i chybou někoho z dalších řidičů. Je to také prosba, aby řidiči byli ohleduplní vůči sobě i ostatním,“ vysvětlil Václav Vojtíšek ještě předtím než přistoupil k obřadu.

Před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Tachově už v tu dobu stálo devět automobilů a jedno kolo. Lidé vycházející z kostela obestoupili prostor před vchodem kostela a sledovali obřad žehnání. „Sama automobil už nevlastním, kdybych ho ale měla, určitě bych si ho požehnat nechala. Když vidím jak se dneska jezdí, myslím, že by podobný obřad potřebovali všichni řidiči,“ řekla Tachovskému deníku pravidelná účastnice nedělních mší v tachovském kostele Milada Prokopová z Tachova.

Někteří z věřících ale až po mši zjistili, že se obřad koná, pohotově tak vytáhli alespoň klíče od automobilů a nechali si požehnat je. „Automobily s dopravní prostředky je lepší požehnat přímo, je tak nad nimi poskytnutá symbolická ochrana. Pokud ale věřící zaparkovali opodál a obřad by nestihli, je možné požehnat i klíčkům od vozu,“ usmál se tachovský farář.

Obřad žehnání dopravním prostředkům se ale nekoná pouze v Tachově. „Už jsme také žehnali po mši ve Starém Sedlišti. Byl jsem mile překvapený, kolik lidí přijelo, jestli jsem dobře počítal bylo tam třináct automobilů,“ pochválil Václav Vojtíšek věřící a doplnil, že na další neděli 8. října opět po mši svaté chystá žehnání, tentokrát zvířátkům. „Je to poprvé a vyzkoušíme jaký bude o žehnání zvířatům a domácích mazlíčků zájem. Přinést nebo dovést si můžete jakékoliv zvířátko. Osobně se na obřad moc těším,“ uzavřel farář.

Ilustrační foto.
Divočák se zatoulal až do města