Studovala polygrafickou školu zabývající se tiskem, ale postupem času ji více začala bavit práce s nářadím. Proto také její dům v Černošíně stále získává na kráse.

To máš práci se dřevem tak ráda?
Ano, moc ráda pracuji s přírodním materiálem a jsem na to i vybavená. Sama jsem se vše naučila a dnes už umím udělat cokoliv, třeba i opravit nábytek či vytvořit něco nového.

A jak k tomu došlo, že jsi to začala dělat? Vždyť ses v tom oboru nevyučila?
Nevyučila, ale nějak mě to tak chytilo. Před pár lety jsem přemýšlela, jak si zkrášlit zahradu, jakou tam udělat dekoraci, a najednou mě napadl hmyzí hotel. Sehnala jsem si dřevo a nářadí a pomalu to zkusila. A od té doby si pořád domů něco vyrábím.

Jak se dělá hmyzí hotel?
Je to docela jednoduché. Z několika prkének si sbijete konstrukci domečku. Před tím si nasbíráte cokoliv v přírodě, šišky, trávu, větvičky, květy bodláků, mechy a podobně. Všechno ale musíte nechat pořádně usušit, aby vám to uvnitř pak nezplesnivělo. No a pak si do těch malých vnitřních chlívečků všechno nějakým způsobem nastrkáte, nazdobíte.

K čemu takový domeček slouží?
Jak říká název, je to domeček pro hmyz. Když si jej pověsíte třeba na strom, tak za pár dnů se vám tam začnou zabydlovat broučci a další malí návštěvníci. Pak když si u takového domečku sednete a jste potichu, můžete slyšet, jak v něm domácí bzučí. Je to uklidňující. A hlavně na zimu je to velká pomoc pro tyhle malé tvorečky.

Na zahradě vidím i spoustu dalších dřevěných skvostů?
Jak jsem se naučila pracovat s nářadím, tak pořád něco zkouším. Ptačí budky, krmítka, různé dekorace. Dárečky pro kamarády a příbuzné. Předělám si třeba i rozbitý nábytek, dveře a podobně. Pro mě je to opravdu relax, v klidu takto zaměstnat ruce a mysl.

Když tak vidím zahradu, to bude asi další koníček?
Ano, květiny, výsadba, vlastní návrh architektury zahrady, taky úžasný odpočinek, byť plno práce. Mám tu i kupu pomocníků, naši kočičáci mě neustále kontrolují.

Martina Sihelská 

Kostel v Záchlumí
Budoucnost kostela v Záchlumí je stále neznámá